Falen om dingen te doen

Falen om dingen te doen

Vorige week had ik me er volledig op ingesteld om een keer per week een blog post te schrijven en hier ben ik dan: falen om dingen te doen. Het is altijd goed om je op een plan vast te leggen, zeker als het redelijk te doen lijkt. Maar het kan altijd dat dingen niet gaan zoals je verwacht. Ik heb wel wat vooruitgang geboekt, dus dat wil ik met je delen.

Elke dag een tekening

Als je me op Instagram volgt, heb je kunnen zien dat ik 7 tekeningen gemaakt heb in de afgelopen week. Ik heb dus net zoveel tekeningen gemaakt als er dagen zijn. Maar ik heb ze niet elke dag kunnen posten. Dag twee eindigde met een kleine crisis met onze kat. Daarom tekende ik op die dag een stickmannetje op een bakfiets die als een wilde naar de dierenarts fietste met een gillende kat. (Wees gerust, de kat zat in een afgesloten kattenmandje.)

Geen JavaScript projecten

Waar ik ook in faalde was werken aan mijn JavaScript projecten. Ik merkte dat ik er geen tijd en geen energie voor had om zelfs maar een commentaar sctructuur op te zetten. Laat staan dat ik werkende code kon schrijven. Dus ik ben achter met mijn JavaScript werk. Want jawel, ik leer nog steeds nieuwe dingen. En dat wil ik laten zien door mijn JavaScript certificaat te halen. Ik wil ook weer beginnen met mijn Treehouse courses volgende maand. Ik wil weer wat JS doen om me daarop beter voor te bereiden.

Als ik zie hoeveel progressie ik maakte in 2018, vraag ik me af hoe ik dat deed onder die omstandigheden. Dat jaar was voor mij een moeilijke periode, maar ik had wel wat aan nieuwe dingen leren. Ik hoop dat ik die vaart weer terug krijg. Ik deed het toen, dan kan ik het nu ook.

Falen om dingen te doen die je moet doen

Nadat ik me realiseerde dat ik niet zo ver ben gekomen als ik gepland en gehoopt had, keek ik eens kritisch naar wat mij blokkeerde in mijn voortgang. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk wel vooruit was gegaan, simpel omdat ik die kritische blik durfde te nemen. Dit gaat mij helpen om niet nog een week te verliezen aan het falen om dingen te doen. Ik weet nog steeds zeker dat dit is wat ik wil doen, dit is wat ik wil leren en ik ga de richting op waar ik heen wil. Als dat allemaal waar is dan zit het goed met mijn motivatie en hoef ik alleen beter te plannen of wat te veranderen in hoe ik werk. En ik moet ook mijn eigen verwachtingen aanpassen van hoe snel ik alles bereik.

Foto van een kat die nergens in faalt

Het gaat gelukkig beter met mijn kat. Maar ze had een rotdag met pijn en vernedering (katten vinden het niet leuk om naar de dierenarts te gaan, het is niet sjiek). Maar katten falen nooit, toch? Ze kunnen een sprong naar de tafel missen en weglopen alsof ze dat expres deden. Ze kunnen vanuit een slapende positie vallen en met hun klauwtjes zich vasthouden, tot ze gracieus los kunnen laten en op hun pootjes kunnen landen. Mijn kat is nu boven aan het rusten en niet aan het mokken over de gebeurtenissen. Ze weet dat alles goed komt en zou graag willen dat we haar met rust laten. Volgende keer doet ze het anders.

Faal, evalueer en ga verder

Wanneer je faalt, heb je een kans om jezelf te verbeteren. Ik heb niet vaak gefaald, wat ik had vaak geluk dat iets de eerste keer goed ging of omdat ik na het mislukken iets anders deed. Dat werkt trouwens. Maar als je alleen door puur geluk alles lukt maakt het je onzeker of je het nog eens kan doen, als je minder geluk hebt. En je kunt niet alles uit de weg gaan wat je niet lukt.

Als ik terugkijk over de afgelopen week dan denk ik dat ik teveel onnodige afleidingen heb gehad, bovenop de dingen die ik echt moest doen. Ik plan altijd met voldoende speelruimte voor onvoorziene dingen. Maar als ik ook nog eens wordt afgeleid door kattenvideos op internet, dan vliegt de tijd gewoon weg. Ik kan best zonder de katten videos. Ik kan niet mijn gewonde en zieke kat dan maar niet naar de dierenarts brengen. En de flexibiliteit in mijn agenda is voor die laatste echte noodzaak.

En afleidingen zijn maar één ding waar ik mee moet leren omgaan. Het is niet moeilijk om te zien waar ik moet verbeteren. Als je met een echte noodsituatie wordt geconfronteerd (ik schrok me echt een hoedje, kan ik je vertellen) wordt ineens duidelijk dat je zaken serieuzer moet nemen. En dat wil ik ook! En daarmee zal ik de blog post afronden en verder gaan met die noodzakelijke dingen.

Denk eens aan iets waar jij onlangs in faalde en hoe je in de toekomst kunt verbeteren. Jij kan het ook!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.