Wie had gedacht dat iets als speelgoed zo’n goed onderwerp zou zijn voor een documentaire serie? Ik niet, zeker niet als het over modern speelgoed gaat. Maar in de korte TV docu-serie The Toys that Made Us wordt heel veel verteld over simpel speelgoed waar je zelf nog mee gespeeld hebt. En ik was toch een beetje verbaasd dat dat zo interessant was.

Barbie en Star Wars poppetjes

In de eerste serie van vier afleveringen ligt de nadruk wel heel erg op ‘jongensspeelgoed’, in de zin dat alleen Barbie ‘voor meisjes’ was. Ik heb zelf ook met Star Wars poppetjes gespeeld, en met auto’s, maar eerlijk gezegd zag ik nooit een Barbie bij mijn vrienden. He-Man en de G.I. Joe waren net iets na mijn speelgoed-tijd, maar lagen ook behoorlijk in het jongenssegment. Toch zijn alle vier de afleveringen interessant.

Dat Barbie een intrigerende geschiedenis heeft, wist ik ook al. Maar hoe de figuren voor He-Man bedacht zijn en hoe dat nou zat met de tekenfilm, dat was nieuw en interessant voor mij. He-Man en G.I. Joe geven ook een bizar kijkje op de commercie bij speelgoed en hoe er eigenlijk van kleine onschuldige kindjes al snel consumenten gemaakt werden.

Lego en Star Trek

De tweede serie afleveringen laten hun licht schijnen op die andere franchise: Star Trek. Deze serie was in eerste instantie niet per se gericht op kinderen, maar de populariteit groeide en daardoor werden ook de actie-figuren van de personages een hot item. Zelf heb ik een plastic figuurtje van Morn … uit Deep Space 9, en dat is nog een bijfiguur zonder tekst, ook. Ik bedoel maar.

Lego is natuurlijk een heel ander verhaal uit Europa. Het was bedoeld om kinderen uit te dagen hun creativiteit te uiten. Van alle produkten is dit misschien ook wel het leukste speelgoed, als je het vergelijkt met Hello Kitty en de Transformers.

My Little Pony en de Power Rangers

In de laatste serie is het even zoeken, maar My Little Pony was, net als He-Man en GI Joe, een commercieel stukje, waarbij de verzamelwoede van meisjes werd aangesproken. Er was wel een pony voor elke kleur en elk gevoel. De geschiedenis van de Power Rangers is dan juist weer interessant omdat de tv serie die daarbij hoorde op een hele rare manier is gemaakt. Wist jij dat de actie scenes uit een heel andere tv show werden geplukt?

De Wrestling (amusement-worstelen) is de minst interessante, tenzij je veel Amerikaans worstelen kijkt. De TMNT zijn dat de laatste die besproken worden, en dat gaat weer de richting van He-Man op: veel verschillende rare figuren die je het liefst allemaal wilde verzamelen. Een goeie manier om kinderen zakgeld af te troggelen. Maar als je de poppetjes zelf in je kinderkamer hebt gehad, dan zijn er zeker een paar afleveringen die goed zijn voor nostalgie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *