Zucht. Netflix heeft eindelijk iets (nutteloos) gedeeld over hun ‘kijkcijfers’. En ik las een aantal artikeltjes en zag titels van series en films voorbij komen die mij helemaal niks-nada-noppes zeiden. Dus ging ik eens verder spitten in die lijst, want er moet toch wel iets in staan wat ik wel gezien heb. Ik schrijf toch wel vaak over Netflix series en films. Ik moet dus blijkbaar veel over het hoofd zien wat andere mensen leuk vinden. Of in ieder geval: wat ze ooit eens geprobeerd hebben te kijken.

Hoe is de lijst samengesteld

Geen idee. Netflix deelt mee dat het gaat om: … hoeveel uur er ‘gekeken’ is naar een titel. Wat wij op Netflix het vaakst ‘kijken’ is die ene aflevering van Star Trek: TNG als we niet kunnen slapen. Masks is een heerlijke aflevering om bij in slaap te vallen (want Brent Spiner is een fantastische acteur die in dit rare verhaal ongelooflijk zijn best doet om verschillende personages neer te zetten. Dat lukt; het verhaal blijft raar.). Maar staat ST (en dat seizoen) in de top 100? Top 1000? Nee. Okay, we kijken die aflevering dan ook ‘maar’ 200x per jaar. Ik denk ook wel: als enigen.

En als ik kijk naar de top 10, dan staat daar maar één serie op die ik (en de rest van de wereld) gezien heb: Wednesday. De rest van de 9 titels intereseert me geen hommel. Dat is natuurlijk ook niet heel erg raar, want ik ben geen doorsnee kijker en eigenlijk bevestigt deze lijst dat wel. Maar misschien bevestigt de lijst nog wel het meest dat niemand echt een doorsnee kijker is, nu we zelf onze tv avond mogen samenstellen. Of ochtend, of middag: want we zitten nergens meer aan gebonden. Maar hoe men kijkt en wat meetelde (telt 5 minuten een intro kijken en dan besluiten nooit meer verder te kijken ook mee? Als 5 minuten?), dat komt uit de lijst niet naar voren en is wél belangrijk om te weten.

Wat maakt een tv serie dan een hit

Dus de nummer 1 heb ik niet gezien en ga ik ook niet zien. Hoewel The Night Agent op zich goed ontvangen is, is het niet mijn type actie-serie. Het lijkt me een beetje te simpel en voorspelbaar – maar daar is niks mis mee! Ik kijk ook series waar ik me lekker bij kan ontspannen, zoals Friends (niet meer op Netflix, maar ook simpel kijkvoer). Is een serie een hit als er veel mensen naar kijken, dan moet er tegenwoordig ook aan vast zitten dat de serie veel op social media besproken of aangehaald wordt. En ik weet even niet waar ik die gegevens vandaan haal. Maar ik kan me voorstellen dat je dan weet dat die serie veel bekeken wordt, ook als je er zelf niet naar kijkt.

Hoewel je namelijk alleen, of met je vrienden en familie, kijkt en tv afleveringen bespreekt, ben je je meestal wel bewust dat de kring mensen om je heen die een bepaalde film of serie gezien hebben groot of klein is. Maar dat is ook juist interessant uit de lijst. Want in mijn omgeving heb ik niemand echt over Wednesday horen praten, dus ik had nooit ingeschat dat de serie zo hoog zou staan. Star Trek staat met Enterprise op nummer 2707, en dat vind ik ook niet gek. Want ondanks dat ik regelmatig mensen tegenkom die ST fans zijn, weet ik ook wel dat Trekkies de uitzondering zijn. Dan is 2707 nog best een hoge plek.

Data is nietszeggend zonder aanvullende data en interpretatie

Tv kijken, op streaming, is zo’n knus tijdverdrijf in je eigen coconnetje. Wat je kijkt, waar je mee doorgaat en wat na een paar afleveringen doodbloedt is alleen interessant voor jezelf. De data die er nu is, over hoeveel uur er gekeken is, zegt dan ook helemaal niks. Het is geen leiddraad om nu maar eens al die series uit de top 10 te gaan zien. Je moet vooral kijken wat je zelf leuk lijkt. Het zou juist jammer zijn als iedereen alleen maar de series zou kijken die iedereen al ziet. Daar komt bij dat deze data van alle landen is waar Netflix te gebruiken is. En ik denk dat lokaal heel anders gekeken wordt dan op internationaal niveau.

Daarbij zegt het zo weinig: hoeveel uur er is gekeken. Hate-watching is een ding, fluf kijken is een ding, maar dat wil niet zeggen dat je niet af en toe eens een uitdagend of moeilijke film if serie wil zien. Iets waar je je angsten mee confronteerd, of waarbij je door je emoties overmand wordt. Alleen wil je dat misschien niet iedere keer als je de tv aanzet. Dus wat zegt het nou: die top 10 of top 100? Pas als er aanvullende data is, met een interpretatie, wordt het misschien interessant en kun je er conclusies aan verbinden. Maar … we hebben het over tv. Er zijn gelukkig belangrijkere dingen om mee bezig te zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *