Nog 12 dagen en het is kerst. Als je écht in de stemming wilt komen, kun je tegenwoordig op elke dag wel een kerstfilm streamen. Maar het merendeel van die films zijn romcoms met een kerstthema en daar hou ik niet van. Dus ik stelde een lijst samen van 12 (klassieke) kerstfilms die misschien veel leuker zijn. Benieuwd?

Elf

Deze film uit 2003 ben ik heel lang uit de weg gegaan. Maar weet je: het is een prima film. Elf vertelt het verhaal van een jongetje dat op de Noordpool terecht komt als baby en geadopteerd wordt door de elfjes. Hij denkt ook een noordpool-elf te zijn, maar als hij de waarheid hoort dan besluit hij naar New York te gaan om zijn vader te zoeken. Het is grappig, cliché, tranentrekkend en briljant. Ik kan niet anders zeggen dan: je moet Elf toch wel een keer gezien hebben.

Elf – Scrooged – National Lampoon’s Christmas Vacation

Christmas Vacation

Christmas Vacation is één van onze kerstfavorieten. Het draait om de Familie Griswold, die om te beginnen zelf een kerstboom gaan omhakken. Het is vooral voor vader een heel ding om het perfecte kerstfeest te houden voor zijn familie. Hij gaat daar ver in: van boom, tot verlichting, tot diner. Zijn vrouw steunt hem, en zijn kinderen rollen met hun ogen. Alle dingen die je zelf met kerst ook tegenkomt, komen voorbij. Maar over het algemeen kijken we deze film om te zien dat het altijd erger kan.

Scrooged

Een variatie op A Christmas Carol, maar dan met de komiek Bill Murray. In Scrooged gaat het om een baas van een televisiezender die een groots spektakel wil opzetten op kerstavond: een live show! Zelf heeft hij een hekel aan kerst en ziet hij het alleen als een manier om meer winst te maken. Maar dan komen natuurlijk de geesten van Kerstverleden, Kerstheden en Kersttoekomst langs en … beseft hij wat kerst echt betekend, ook voor hem. Een grappige film met een onverwachte muziekale kersthit.

The Nightmare Before Christmas

Deze film heb ik misschien ooit wel gezien, maar ik weet het gewoon niet zeker meer. Dit jaar ga ik dus mijn best doen om hem wel weer eens te zien. Het is een film in de lijn van Corpse Bride en Coraline, films die ik heerlijk vind. Het gaat om de Pompoenkoning van het Halloweenfeest, die een beetje is uitgekeken op zijn feest. Hij wil weten wat er met kerst gebeurt en komt eens kijken. Dat loopt natuurlijk niet echt goed, en iedereen loopt gevaar door zijn grappen en grollen (denk ik).

The Nightmare before Christmas – How the Gringe Stole Christmas – The Muppet Christmas Carol

How the Gringe Stole Christmas

Elke keer zeg ik weer dat ik niet van Jim Carrey films hou en dan vind ik alweer een film die ik toch wel erg goed vind. Jim Carrey is The Gringe, een raar monster dat niet van kerst houdt, niet van lol en gezelligheid houdt en gewoon wil dat iedereen miserabel is. Dus besluit hij met kerst alles rond het feest in de soep te laten lopen.

The Muppet Christmas Carol

Jah! De Muppets! Dit is misschien wel de beste Muppets-film. Weer het verhaal van A Christmas Carol, maar dan met alle rollen vervuld door Muppets met hun eigen persoonlijkheid. De enige non-muppet is Scrooge, gespeeld door Michael Caine. En hij speelt het zo mooi serieus. Deze versie is eigenlijk echt voor alle leeftijden geschikt, want ook de spookjes zijn leuke muppets.

White Christmas

Deze musical is heerlijk, maar ouderwets. Met Bing Crosby – een ‘crooner’ zanger – en Danny Kaye – één van de meest komische en sympatiekste oude Hollywoodsterren. Het verhaal speelt zo’n 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog, en draait om een oude generaal en twee van zijn mannen. Deze mannen zijn na de oorlog top-entertainers geworden en gaan de generaal helpen om van zijn ski-hotel een succes te maken. Lijkt niks kerstigs aan, maar leverde wel de hit ‘White Christmas’ op. Mét een laagje romantiek, dus dit is de meeste romcom-achtige film uit de lijst, denk ik.

White Christmas – It’s a wonderful life – The Spund of Music

It’s a Wonderful Life

Nu zijn we aangekomen bij dé tranentrekker uit de lijst. Een man wenst dat hij nooit geboren was en … zijn beschermengel laat hem zien wat dat zou betekenen. Hij leert dan welke levens hij op positieve manier verandert heeft en dat maakt dan veel goed voor hem. Dan komt hij tot inkeer en ondanks dat zijn eigen leven misschien even een puinhoop is, waardeert hij alles dubbel zo veel. Goed om te kijken als je eigen decembermaand even in een dipje is.

Sound of Music

Misschien geen voor de hand liggende film voor kerst, maar wat sfeer betreft komt het wel dicht inde buurt. The Sound of Music is een echte familiefilm, nog steeds. Alle leeftijdsgroepen komen voor, van tieners tot kleine dreumesjes. Het verhaal is ook een beetje romantisch en grappig, met veel aanstekelijke liedjes. Julie Andrews straalt in de film. Het verhaal gaat over een ex-non die als nanny in dienst gaat bij een weduwnaar voor zijn 7 kinderen.

Brewster’s Millions

Waarom heb ik deze op de lijst gezet? Het is totaal geen kerfstfilm! Maar Brewster krijgt 30 miljoen dollar en moet die binnen 30 dagen uitgeven. Dat klinkt al meer als kerst, toch? Hij mag geen dollar overhouden of verdienen en als dat lukt, dan erft hij nog meer geld waar hij zelf over mag beschikken. Klinkt simpel, maar Brewster merkt al snel dat het lastig is geen geld terug te krijgen. Heb je geen zin in een kerst-kerstfilm: dan is dit je beste keuze.

A Charlie Brown Christmas (1965)

Dit is een klassieker en dat was al zo in mijn jeugd. Of deze animatie nog steeds leuk is voor kinderen, dat weet ik niet zo goed in te schatten. Charlie Brown, en zijn hond Snoopie, willen kerst vieren. Charlie’s vrienden hebben zo hun eigen idee ove kerst en lopen niet echt warm voor het kersttoneelstuk. Toch wil Charlie ontdekken wat de betekenis is van Kerstmis.

A Christmas Carol (1999)

Er zijn zoveel versies van dit verhaal van Charles Dickens, dat je er niet aan ontkomt dit seizoen. Maar deze versie uit 1999 is met Patrick Stewart (Captain Picard uit Star Trek). Het is het bekende verhaal: man is vervelende gierigaard, krijgt bezoek van drie geesten en overdenkt de keuzes in zijn leven nog eens. En dit is ook een versie die ik nog niet gezien heb. Helaas zal ik dan de disc moeten aanschaffen, want juist deze versie streamt weer eens nergens.

Check of en waar je favoriete kerstfilm te zien is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *