Kerst kan een heerlijk feest zijn van vrije dagen, fijn gezelschap en heerlijk eten. Gelukkig hebben we dat thuis ook. Geen gekke plannen, maar een kerstfilm erbij moet altijd wel lukken. En dan het liefst National Lampoon’s Christmas Vacation. En buiten huilt de wind om het huis, het zijn de donkere dagen, waarin deze film letterlijk een lichtpuntje is van rare capriolen en humor.

Familietijd

De film draait om een standaard – ideaal – gezinnetje: Vader met een saaie maar goede baan, moeder die blijkbaar veel thuis is, puberende dochter en klein zoontje. Maar ‘ideaal’ is natuurlijk ook maar subjectief. Want vader Clarke Griswold legt de lat voor kerst erg hoog, met absurde ideeën en verwachtingen. De hele familie komt en hij wil groots uitpakken om zijn ouders en schoonouders blij te maken. Dat begint aan de het begin van de film met het uitzoeken van De Beste Kerstboom, die ze zelf gaan omhakken.

Soms zijn National Lampoon films niet echt geschikt voor familie-film-tijd, maar deze dus juist wel. En geen gedoe met de kerstman, maar wel met opa’s en oma’s die ook een beetje raar zijn. Het leuke is dat de kinderen nog het meest ‘normaal en volwassen’ overkomen. Dus extra leuk om met een gezin te kijken!

Klasse cast

Wat ook leuk is, is dat de film een echt leuke groep acteurs bij elkaar zet. Zo zijn er Chevvy Chase (zie ook Three Amigos), Juliet Lewis, John Galecki, Julia Louis-Dreyfuss en meer bekende gezichten. Van de oudere acteurs ken je er waarschijnlijk weinig, maar ze waren destijds ook niet zomaar van de straat geplukt. Daardoor zijn de personages ook niet zomaar geinige typetjes, maar ergens ook herkenbaar – maar dan wel op een uitvergrote manier.

Het B-verhaaltje, dat van de yuppie-buren naast de familie, is ook ontzettend leuk. Zij zijn de anti-Griswolds: duur huis, dure spullen, en geen gezellige kerst maar een rondje hardlopen of naar de sportschool gaan is hun idee. En toch gaat er voor hun ook van alles mis. Okay, dat is dan wel Clarks schuld, een beetje. Maar toch! Zij zijn op zich ook al grappig genoeg.

Traditie

En zo is onze traditie om deze film toch eens per jaar te zien een reflectie van de tradities die Clark en zijn familie in ere willen houden. Alleen slaan bij ons niet de stoppen door en blijft het een behoorlijk kalme kerst. Behalve dan dat de kat uit de kerstboom vissen af en toe een scene uit Christmas Vacation had kunnen zijn.

Dat is misschien ook wel wat je mee mag nemen van deze film. Dat je vooral je eigen tradities moet maken, en daarvoor mag je lenen uit de herinneringen uit je jeugd. Maar maak van kerst vooral iets wat bij jou past. Of dat nou kijken naar Home Alone is, of Die Hard. Kalkoen of kip. Chocolaatjes of snack-tomaatjes. Fijne Kerstdagen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *