Okay, Westerns hebben een plekje in mijn hart. En oude comedies vind ik ook leuk. Three Amigos! is een western comedy met Steve Martin, Martin Short en Chevy Chase. En het is moeilijk om een western-spoof te doen die zowel grappig is als ook spannend. En ik denk dat deze film dat heel goed doet.

Filmsterren en verwarring

Het verhaal is eenvoudig: Een dorpje in Mexico wordt geterroriseerd door een bandietenbende onder leiding van El Guapo. Een jonge vrouw ziet dan een film met de helden die Three Amigos heetten en ze denkt dat deze filmsterren ook echte helden zijn. Ze stuurt hen een telegram om hen in te huren, zodat ze de bandietenbende kunnen verslaan. Ervan overtuigd dat ze net als in de film de beloning niet zullen aannemen. Maar de acteurs zijn net door hun studio ontslagen en denken dat dit een echte acteerklus is waar ze voor betaald krijgen. En natuurlijk hebben ze geen idee dat dit echt gevaarlijk kan zijn.

(Doet dit gegeven je een beetje denken aan Galaxy Quest?)

De acteurs zijn drie grote comedysterren die in de jaren 80 en 90 hun sporen verdienden. Tegenwoordig kun je Steve Martin en Martin Short weer zien op tv in Only Murders in the Building en Chevy Chase had nog een leuke rol in Community. Hun stijl van comedy is misschien niet meer helemaal van deze tijd, maar wel heel makkelijk verteerbaar. Chevy is soms zo onderkoeld grappig. De drie amigos stappen van hun paard af, maar omdat Chevy’s paard het middelste paard is, komt hij op een of andere manier omgekeerd op het paard naast hem terecht. En Martin Short verteld een flauwe grap, waarbij het leukste is dat hij er zelf om lacht. Steve Martin verbergt zoals gewoonlijk dat hij een fantastische acteur is achter zijn humor.

Hee, is dit leuk voor kinderen?

Ja! Kijk, het is geen film die specifiek voor een jonger publiek is gemaakt. Er zitten te veel volwassen grappen in. Maar het is verder zo onschuldig dat ik denk dat dit een prima familiefilm is en heel geschikt voor kinderen. Want naast de grappen, zitten er ook best spannende en avontuurlijke dingen in. En de humor is voor kinderen zeker nieuw (en misschien ook wel een beetje op hun niveau).

Er is niks mis mee om een lekker simpele film te kijken als volwassene. Zeker als je een rotweek achter de rug hebt en je gewoon even wilt ontspannen. Geen enge momenten, geen diepe gedachtes en daar is niks mis mee. Niet alles hoeft realistisch, logisch en sarcastisch te zijn.

Toch een echte western

Ondanks dat het een luchtig verhaal is met humor, is dit toch een echte western film. De helden redden een stadje, er is een echte bandiet en er is ook een beetje romantiek. Alles klopt. Zelfs de scene waarin de Three Amigos op de prairie overnachten is echt western. Ja, je ziet dat het een filmstudio soundstage is met props en dat geeft het juist dat beetje extra (en kinderen zien dat niet eens). Die scene is op zich al een kleine liefdesverklaring aan oude westerns.

Als je de scenes met de acteurs zou overslaan, dan zou je een redelijke western overhouden. Minus een paar grappige scenes met de bandieten, want niet alle humor komt alleen van de comedians. De acteur die een van de bandieten speelt werd ook vaak gevraagd door Oliver Stone, voor wat zwaardere films. Tony Plana kreeg de optie om te kiezen tussen Platoon en Three Amigos: hij koos voor de film waar hij in een 5-sterren hotel kon logeren en een (neem ik aan) prettige tijd had. Dat geeft aan wat je van Three Amigos! kan verwachten. (Hoewel je zeker Platoon ook moet zien!)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *