In de jaren 70 keek ik als kind naar tv series die mijn ouders leuk vonden. Er was natuurlijk veel minder op tv én er was maar één tv in huis. Dus mijn ouders bepaalden wat er wel of niet gekekend werd. Alleen de Muppet Show en Sesamstraat keek ik alleen. Voor mijn ouders het moment om even de afwss te doen. Maar welke series hebben mijn jeugd gekleurd en gevormd? En hoe leuk zijn ze nu nog?

Amerikaanse tv series uit de jaren 70

M*A*S*H (VS, 1972-1983). Hoewel ik echt wel een paar afleveringen gezien heb toen ik ouder was, kan ik me vooral herinneren in bed te liggen en de theme tune te horen. Lekker rustig: ik viel er ook fijn bij in slaap. Maar de serie had 11 seizoenen, dus op een moment was ik ‘oud genoeg’ om zo laat op te blijven. Deze anti-oorlogserie is nog steeds meesterlijk. Grappig, ja. Maar op onverwachte momenten ook verdrietig of gewoonweg hard. Je weet nooit wat voor aflevering het wordt. Het speelt in de Koreaanse oorlog, in de jaren 50, maar is absoluut een kritiek op de oorlog die speelde in 1972: de Vietnamoorlog. De artsen in het front-hospitaal MASH 4077 proberen zoveel mogelijk jonge levens te redden van de oorlogsmachine. Dat hakt er in en ze proberen dan ook van alles om hun moreel een beetje hoog te houden.

All in the Family (VS, 1971-1979). Deze serie ging voornamelijk over het generatieconflict tussen de vader, een racistische man, en zijn dochter (met haar bijna-hippie-man). De moeder probeert uit alle macht iedereen maar tevreden te houden zonder aan zichzelf te denken. Ik hoop dat deze serie nu ouderwets aandoet, maar ik vermoed dat het weer een beetje in deze tijd past. Ach, generatieconflicten komen natuurlijk ook cyclisch terug.

Britse humor uit de jaren 70

Fawlty Towers (VK, 1975-1979). Het zijn maar twee seizoenen, en 12 afleveringen bij elkaar. En toch is het een onuitwisbare serie uit de jaren 70. John Cleese als de nogal nare Basil Fawlty, eigenaar van een middelmatig hotelletje ergens in Engeland. Dat er nog gasten komen is een raadsel, maar dit was dan ook voor Google Reviews. Elke aflevering draait uit op chaos, ondanks Basils goede voornemens. Of misschien juist doordat hij zelf denkt het beter te weten dan bijvoorbeeld zijn vrouw. Ja, dit is nog steeds komisch en het is een serie die ik regelmatig nog eens zie.

Fawlty Towers – Are You Being Served? – The Good Life

Are You Being Served? (VK, 1972-1985). ‘Wordt u al geholpen?’ was de Nederlandse titel. Deze serie over het personeel in een warenhuis leek zo gedateerd, toen ik besloot de DVD Box aan te schaffen. Maar op één of andere manier is het voor een groot deel nog heel goed te doen! Ik verwachte schunnige grappen en seksitische opmerkingen en die waren er wel. Maar de reacties daarop waren heel modern. Zo ook het personage Mr Humphfries, die als niet-uit-de-kast-zijnde tegelijk ook compleet geen excuus-truus was. Best vefrissend, gek genoeg. Ja, deze serie is soms een beetje gedateerd. Maar ook nog steeds een prima serie om te kijken.

The Good Life (VK, 1975-1978). Dit is nog steeds een schattige serie. Een reclameman heeft genoeg van de competitie op kantoor en zegt zijn baan op. Samen met zijn vrouw bouwt hij zijn rijtjeshuis (met grote tuin) om tot zelf-voorziendende stadsboerderij. Inclusief geiten, uiteindelijk! Zijn buren, ex-collega en zijn nogal verwende vrouw, zijn daar niet al te blij mee, maar blijven hen ondanks alles toch steunen. Een heel optimistosche serie, waarbij mensen met verschillende prioriteiten in het leven toch fijne buren van elkaar blijven. Ja, leuk 🙂

Some Mothers Do ‘Ave ‘Em (VK, 1973-1978). De gimmick van deze serie is dat Frank, de hoofdpersoon, elke aflevering een nieuwe baan heeft. En aan het einde van de aflevering heeft hij er zo’n zooitje van gemaakt dat hij ontslagen wordt. Hij is niet handig en vaak eindigt zijn werkdag dan ook met een ongeluk waarbij de acteur zelf de stunts deed. En die waren niet mild! Deze serie zou alleen al om die reden nu niet meer gemaakt worden. Is het nog leuk? Het is fysieke komedie, slapstick-achtig. Dat vind ik altijd leuk (en ik denk ook dat dat door deze serie komt). Ja, ik denk dat sommige afleveringen echt nog leuk zijn.

Toch gedateerd?

Dad’s Army (Daar komen de schutters), (VK, 1968-1977). Voor mijn vaders verjaardag heb ik hem de hele DVD box gegeven, want dit was zijn favoriete tv serie ooit. Ten tijde van WOII waren er in Engeland kleine groepen vrijwilligers die klaarstonden om de invasie te bevechten. Deze groepen waren vaak oudere mannen die totaal geen ervaring hadden. Tenminste, in de tv serie. De jonge mannen zaten al in het ‘echte’ leger. Deze groep is een ongeregelde bende, die regelmatig samenkomt om te trainen. Maar je begrijpt dat ze nogal onhandig zijn en niet echt effectief. De intentie was er in ieder geval. Dit is de serie waarvan ik denk dat dit het meest gedateerd is. Ten eerste zijn heren van dezelfde leeftijd nu veel actiever en handiger. En ten tweede zijn de grappen echt een beetje ouderwets. Ach, nostalgie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *