De jaren 80 zijn een dankbaar nostalgisch onderwerp deze dagen. Ik wilde dan ook een lijstje maken met 7 goede films uit de jaren 80 – het hele decennium. Dat was best moeilijk! Er zijn zoveel goeie of leuke films gemaakt in de jaren 80, maar ook veel in hetzelfde genre. Ik heb gekozen voor 7 heel verschillende films, die toch een soort van nostalgie oproepen bij mij. Maar ik denk dat het ook een nieuw publiek in dit lijstje met films een pareltje kan vinden.

9 to 5 (1980)

“Working nine to five, what a way to make a living”, zong Dolly Parton in de titel song van deze komedie met wraak. Kantoorwerk kan heel saai zijn, maar het echte thema in deze film is dat vrouwen op kantoor zich niet altijd serieus genomen voelen en in dit geval ook nog te maken hebben met een seksistische baas. De hoofdrollen werden gespeeld door Dolly Parton, Jane Fonda en Lily Tomlin (die laatste twee zouden later in de Netflix comedy-serie Grace and Frankie spelen). De dames nemen het serieus op tegen de man, en dat leidt tot een komische wraakneming. Nog steeds leuk en goed te begrijpen.

Excalibur (1981)

De Koning Arthur legende, met al die ridders om te Ronde Tafel, is een dankbaar onderwerp in deze film. Het is geen actiefilm, geen romantische film en ook niet echt een fantasyfilm, ook all hebben al deze genres wel een beetje invloed vanwege het verhaal. Het is niet echt te categoriseren, maar waarom zou je ook? Excalibur is een prachtige film om te zien. Niet vanwege mooie kostuums, of mooie shots, maar het straalt iets magisch uit. Merlijn speelt dan ook de overwegende hoofdrol, omdat deze ’tovenaar’ uiteindelijk bij alle momenten in het verhaal aanwezig is. Van de geboorte van Arthur, tot het opvoeden van de jonge Arthur, tot het op de troon zetten van Koning Arthur. Echt een bijzondere film.

Fame (1982)

De film over jonge studenten aan een Art Academy – voor dans, muziek, toneel – leidde in de jaren 80 naar een tv serie die heel succesvol was. De film is een stuk rauwer, maar ook ontzettend optimistisch. Elke student heeft zijn of haar eigen droom en hoopt dat met hard werken die droom uit kan komen. Talent hebben is leuk, maar je moet er wel wat voor doen. En soms kom je niet ver genoeg of is de prijs die je betaalt te hoog. Maar dat neemt niet weg dat de studenten er zoveel mogelijk uit willen halen en er ook vaak nog lol in hebben. Fame is een beetje een coming of age film, en dat thema is altijd leuk en herkenbaar.

The Breakfast Club (1985)

Ik heb The Breakfast Club nooit in de bioscoop gezien. Ik ging de film pas veel later kijken en hoe ouder ik word, hoe leuke ik hem vindt. Ja, er zijn scenes die nu een beetje uit de toon vallen, maar tegelijk is het een weergave van midden jaren 80: heel realistisch op een bepaalde manier. Vijf scholieren moeten op zaterdagochtend op school nablijven en een essay schrijven. Wat ze gedaan hebben om die straf te krijgen hoor je in de loop van de film. En ze zijn ook maar pubers, dus echt heel erg is het nou ook weer niet. De vijf heel verschillende personages voelen zich uiteindelijk ook best wel verbonden. Mooie film over Cliques, stereotypen en coming of age (weer).

Ferris Bueller’s Day Off (1986)

In tegenstelling tot de vorige film heb ik Ferris Bueller’s Day Off wel 3x gezien in de bioscoop. Ik viel voor de melige humor. Ook een coming of age film, over een jongen die met zijn vriendin en zijn beste vriend een dag spijbelt van school. En … spoiler, ze gaan ook naar een museum. Ja. Waarom niet? Net als in andere films over school, lijkt het er op dat tieners in de jaren 80 school vooral saai vonden. Niet omdat ze niet wilden leren, maar omdat de school niet aansloot op hun belevingswereld. Hm. Wat raar …

Spaceballs (1987)

Melige humor in overvloed in Spaceballs! Een leuke spoof op science fiction films en met name natuurlijk Star Wars. De prinses van Druidia wordt ontvoerd door Dark Helmet, zodat President Scroob de koning van Druidia kan chanteren om alle verse lucht van zijn planeet aan Spaceballs te geven. Maar daar komt Lone Starr aan, met zijn partner Barf (half hond/half mens). Zullen zij de prinses kunnen redden? Ach, dat maakt niet eens uit, het is gewoon een hele grappige, melige film.

Dead Poets Society (1989)

Terug naar school. Robin Williams speelde een indrukwekkende rol in Dead Poets Society als Engelse leraar die op een strenge (jongens)school een klas probeert te leren voor zichzelf te denken. Dat valt natuurlijk verkeerd bij de andere leraren, de school, de ouders… Maar de leerlingen vinden het juist cool en geweldig! Eindelijk een leraar die hen begrijpt en de ruimte geeft. Ook een mooie film die nog zeker een boodschap heeft vandaag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *