Als kind was ik zelf niet zo van de griezelige films. Dat heb ik later wel ingehaald en daarom snap ik ook wel dat griezelen voor kinderen (met de ouders erbij) heel spannend kan zijn. Ik heb 10 films op een rijtje gezet om de komende halloween-periode lekker op de bank te kijken als familie, met kinderen onder de 12 jaar. En misschien zijn sommige films ook wel een beetje jeugdsentiment, dus wie weet zie je nog een filmtitel die je graag nog eens zou zien. Hier zijn ze. Van minst eng naar best wel eng!

Raya and the Last Dragon (6+)

Raya en de Laatste Draak is een Disney film en die zijn tegenwoordig niet zo heel eng. De Nederlandse Kijkwijzer gaf er een leeftijdcategorie van 6+ aan en daar ben ik het wel mee eens. Het is misschien een mooie eerste film met een spannender plot dan Paw Patrol. Raya is een stoere krijger die de taak heeft om de Laatste Draak te vinden, natuurlijk om de wereld te redden. De draak moet de wereld verdedigen tegen de gemene Druun. Het is een gelikte film met een vrolijke uitstraling, die toch hier en daar een tikje eng kan zijn. (Disney+)

The Seabeast (6+)

The Seabeast gaat ook al over een mysterieus monster. Een soort van walvis, zeg maar. Een jong meisje gaat met een stel avonturiers mee om monsters te jagen. Heel fijne, en beetje voorspelbare, film. Net iets enger dan Raya omdat het monster heel lang onbekend blijft. Dat houdt de spanning er goed in. Leuke stemmencast, ook. (Netflix)

Wolfwalkers (6+)

Deze film staat nog op mijn lijstje om nog te zien. Wolfwalkers is nu bij AppleTV+ te zien en dat is nou net een streamingdienst die we niet hebben. In deze film gaat het over een jonge vrouw die de laatste roedel van wilde wolven moet uitschakelen. Maar als ze meer leert over de wolven en de Wolfwalkers gaat ze er anders tegen aankijken. Best een relevante film dus, met onze eigen Nederlandse wolven op de wilde hei. Moet je nog bang zijn om in het bos te lopen? Of kan je met kennis een heel stuk veiliger wandelen? (AppleTV+)

Hook (9+)

Hook, de aartsvijand van Peter Pan, plot nog steeds wraak op Peter en de Lost Boys. Maar Peter is ondertussen volwassen geworden. Kan hij zijn innerlijke kind en kracht op tijd vinden om iedereen en Neverneverland te redden? Ja, deze film is voor 9+, volgens de Kijkwijzer. Maar ik vond hem minder eng dan de volgende films. (Prime Video)

The Never Ending Story (9+)

Het Oneindige Verhaal (gebaseerd op een boek) is ook niet heel erg eng. Ja, er komen wat rare monsters in voor in een fantasieland. Een jongetje vind een ‘magisch’ boek als hij spijbelt van school. Hij wordt namelijk gepest op school en wil gewoon lekker een boek lezen. In dit verhaal wordt het fantasieland opgeslokt door het Niets, omdat kinderen geen fantasie meer hebben! Lukt het de held om het land te redden? (HBO Max)

Labyrinth (6+)

In de jaren 80 was alles veel enger. Labyrinth is mooi, maar ook best een stuk enger dan de voorgaande films. Een pubermeisje is het zat dat ze steeds op haar baby-broertje moet passen en vraagt of de Goblin King het jongetje komt halen. Dat doet hij en dan heeft ze spijt! Ze moet daarom een doolhof door om bij het kasteel te komen. Zo kan ze haar broertje weer terugkrijgen voor haar ouders thuiskomen. De Goblin King wordt meesterlijk gespeeld door David Bowie, die ook de muziek maakte. Veel ‘muppets’ en best enge momenten. Ik denk at voor bepaalde 6-jarigen dit een heerlijke film is, maar anders is 8, 10 of 16 ook een mooie leeftijd voor deze film. (HBO Max)

The Goonies (9+)

Misschien is The Goonies wel minder eng dan Labyrinth. Maar deze film, waarin een groep kinderen op zoek gaan naar een verborgen piratenschat, heeft échte boeven en een enge skeletten. Eén van mijn favoriete kinderfilms, vol met jong talent (Josh Brolin, Sean Astin, Ke Yu Quan). Kan als inspiratie dienen voor fantasievolle kids om zelf een piratenschat te gaan zoeken.

The Dark Crystal (6+)

Er zitten echt hele enge scenes in The Dark Crystal, maar daarom is het ook verstandig om dit samen te kijken. Want het verhaal is wel heel mooi. Je hebt monsters, je hebt lieve elfjes, er is strijd en mysterie. En het loopt heel mooi af! Wel verstandig om juist dat einde vaak aan te halen, omdat daardoor de enge scenes ook duidelijkheid krijgen. Maar nee: ik ga niet spoileren. Kijk gewoon.

Stand By Me (9+)

Vier jongens vinden een dood lichaam. Gelukkig is het niet grafisch uitgebeeld en het gaat eigenlijk om vriendschap. De vier jongens hebben elk hun eigen problemen en tijdens hun kampeertocht proberen ze elkaar te steunen. Maar dat lukt natuurlijk ook niet helemaal. Ze zijn tenslotte nog zo jong. (Netflix)

Coraline (9+)

Coraline en haar ouders verhuizen naar een groot huis en eigenlijk is Coraline daar niet al te blij mee. Har ouders zijn namelijk altijd heel druk bezig met hun werk. Coraline leert de vreemde buren kennen en de buurjongen houdt haar ook bezig. Maar het begint pas een beetje echt eng te worden als Coraline een ‘dubbele wereld’ ontdekt, waar ze óók een vader en moeder heeft … maar zijn die dan beter dan haar echte ouders?

Toch op zoek naar iets griezeligers, maar nog steeds geen horror? Kijk eens bij mijn tips voor Feel Good Halloweenfilms.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *