Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat een fantasy tv serie een onverwachte hit werd. Die series was gebasseerd op een boekenreeks die nog niet eens compleet was. The Wheel of Time is ook gebaseerd op een serie boeken geschreven door Robert Jordan. En deze serie is klaar, af, volledig. Dus is dit een perfecte start voor een nieuwe fantasy tv serie hit. Alleen, de controversie die vanuit de ‘fans’ komt maakt het moeilijk in te schatten of het hele verhaal wel verteld gaat worden. Waarom zou je The Wheel of Time moeten kijken?

The Wheel of Time is een leuke tv serie

Ergens in de jaren 90 las ik het eerste deel van The Wheel of Time: ‘The Eye of the World’. Deze boekenserie leek voortbestemd tot 6 boeken beperkt te blijven te worden en ik keek uit naar de volgende delen. Maar aan het einde van deel 3 werd me wel duidelijk dat het hele verhaal dus nooit in een korte serie verteld zou worden. Het werd uiteindelijk een serie van 14 boeken. Nét iets te veel naar mijn smaak. Bij deel 8 zakte mijn interesse in en de delen daarna heb ik wel gekocht en gelezen maar niet van harte. De laatste drie delen heb ik niet gelezen, omdat Jordan al overleden was en de boeken door een andere schrijver werden geschreven. Maar is de TV serie dan wel interessant genoeg?

Ja. Ik kijk de tv serie als fan, maar mijn gozer heeft de boeken niet gelezen. Te traag, te saai, geen tijd: je kent de excuses wel. Voor mij is het heerlijk om naast hem te zitten en dingen te zien aankomen die hem verrassen. En de eerste afleveringen waren misschien niet ontzettend spannend, maar ik merk nu bij het tweede seizoen dat hij daardoor wel in de personages geinteresseerd is. De trage opzet heeft dus gewerkt om de wereld en de personages een goede basis te geven. Luister dus niet naar negatieve reacties van een bepaalde groep fans, maar geef de serie een kans.

De geschiedenis herhaalt zich

Het is een simpele opzet: 5 jonge mensen uit een gemoedelijk dorpje worden meegesleurd in een avontuurlijk en gevaarlijk plot. Moraine, een Aes Sedai die magische krachten heeft, neemt hen mee nadat hun dorp overvallen is door en groep monsterlijke wezens. Zij gelooft dat één van hen de herboren ‘Draak’ is: de legendarische persoon die het gevecht moet aangaan met de Duistere kracht. Ze weet alleen niet wie en alle jonge mensen hebben wel iets wat hen uitzonderlijk maakt. De Draak is een persoon die elke zoveel honderd jaar opnieuw geboren wordt. De Draak is zowel de redder als de vernietiger en het is dus gevaarlijk om je met deze persoon te associeëren.

Maar bovenal blijven het jonge mensen. In de tv serie zijn ze wel iets ouder gemaakt dan in de boeken, want ze maken echt vreselijke dingen mee. (Overigens was Daenerys in GOT in de boeken ook maar 13 jaar toen haar verhaal begon …) De groep wordt gespeeld door onbekende acteurs, maar wel ondersteund door Rosamund Pike, die Moiraine speelt. Haar personage is in de boeken ook belangrijk, maar neemt in de serie op dit moment een groter deel van het verhaal voor haar rekening dan het personage dat volgens ‘fans’ de hoofdrol speelt. Ik heb dat nooit zo gezien. In de serie is ook sprake van een ensemble cast, met meerdere personages die soms in de spotlichten staan. Dat geeft veel variatie in de serie.

Té veel verhaal in The Wheel of Time

Daar ligt wel de valkuil: omdat er zo veel bronmateriaal is (14 boeken!!!), is er gewoon veel te veel om te vertellen. De serie springt dan ook van van hot naar her om de achtergronden voor de komende series goed op te zetten. In de boeken zijn 1000-den personages, belangrijk of bijrol. Ze komen en gaan en in een tv aflevering betekent dat soms dat je nét iemand leert kennen of ze zijn alweer weg. Daarom lijkt het er op dat de schrijvers bepaalde belangrijke personages hebben samengevoegd of dat bepaalde acties en gebeurtenissen nu met andere personages worden gedaan. Maar als ik kijk naar mijn gozer: die kan alles nog volgen, dus het werkt.

De kans dat je geniet van WOT is dus groot als je géén die-hard (mannelijke) fan bent. (Echt, de kritiek lijkt alleen van mannen te komen, gek he?) Ken je de serie nog niet, dan heb je zelf de keus om alvast verder te lezen of niet. Dat zal verder niks afdoen aan of je de tv-serie wel of niet leuk gaat vinden. Waar ik in boek 8 op afknapte was weer introducties van zo ontzettend veel nieuwe facties en nieuwe personen. En als dat minder is in de tv serie dan ben ik tevreden. Want Jordan genoot er van om er ontzettend veel fluff omheen te bouwen, maar ik denk dat dat niet nodig was. Een strak verteld verhaal, met goede verrassingsmomenten is waar ik op hoop met de rest van de serie. En dat ze de kans krijgen om het hele verhaal te vertellen. En ga dan de boeken maar lezen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *