Humor op de werkvloer is een dankbaar (want herkenbaar) onderwerp. In Superstore stappen we binnen in de grote winkel Cloud 9 waar het personeel zo goed mogelijk hun dag probeert door te komen. Het is een echte ensemble cast tv serie. Er zijn veel personages en veel bijrollen, en er gebeurt vrij veel in een aflevering. Is het grappig? Ja. Iedereen die wel eens in een winkel komt, of werkt in een winkel, herkent wel iets. Ondanks dat dit een winkel is die in de VS staat.

Een romcom tv serie?

Een rode draad in de sitcom is dat twee personages vanaf dag 1 voor elkaar lijken voorbestemd. Toch vind ik deze personages niet de belangrijkste of leukste karakters, misschien. Amy is een getrouwde vrouw, Jonah is een gesjeesde student en hun ‘zullen ze wel of zullen ze niet’ dans is ook best wel leuk. Maar ik denk dat ook aan Dina, een stoere vrouw die er nogal rare ideeën op na houdt, maar toch heel makkelijk aardig te vinden is. En de manager van de winkel, Glenn, die alleen maar het goede ziet in zijn mensen en mensen in het algemeen, is ook grappig. De kleinere bijrol voor de oudste medewerkster, Myrtle, is goed voor een terugkerende grap.

De verhaallijnen in Superstore zijn divers en onverwacht. Ook absurd, want het is allemaal lekker aangedikt waar dat kan. Maar er zijn ook dingen die echt zo absurd kunnen zijn, zoals in de aflevering waarin het Black Friday is. De medewerkers verwachtten dan natuurlijk een stormloop. Er zijn zat filmpjes van hoe grijpgraag klanten dan zijn op de aanbiedingen. Het is een ware veldslag. Je kan je voorstellen dat de schrijvers zich afvroegen hoe Black Friday nóg erger kon zijn. Dat ze toen op het idee kwamen om alle medewerkers voedselvergiftiging te geven is nét geloofwaardig genoeg.

Doorfilmen tijdens de pandemie

Ik vraag me af hoe het seizoen dat tijdens de pandemie werd gefilmd de tand des tijds zal doorstaan. De medewerkers lopen rond met maskers, er zijn regels over afstand houden en er is een kleine homage aan de winkelmedewerkers die tijdens deze periode toch op de werkvloer stonden zodat de rest van ons toiletpapier kon hamsteren. Worden ‘we’ daar over een paar jaar nostalgisch over? Zou een andere generatie het begrijpen? Best uniek dat de serie dit wel opnam in het verhaal.

Voor ons was het in ieder geval iets om bij het thuiswerken nog om te lachen. Ook omdat het in de tv serie zo absurd lijkt, zoals veel van de verhaallijnen, tot je je beseft dat je dus zelf in die absurde situatie zit. Dat is het mooie aan de humor, denk ik. Hoe dan ook, bijzonder.

Superstore is een leuke tv serie

We hebben samen genoten van Superstore. Het gebeurt wel vaker dat ik een tv serie begin te kijken en dat we dan toch de hele serie alsnog samen kijken. Omdat de serie zoveel personages heeft en ontzettend veel interactie is er eigenlijk altijd wel iemand in de aflevering waar je aan gehecht raakt. Of dat nou de sarcastische Garrett is, die de aanbiedingen via de omroepinstallatie doet of de naieve jonge vrouw Cheyenne is, je gaat een beetje van ze houden. Het is dan ook echt jammer dat er maar 6 seizoenen zijn.

Als je op zoek bent naar een serie om samen te kijken, dan raad ik Superstore zeker aan. Ik denk ook dat de grappen niet specifiek van één type zijn. Je hebt de bizarre omstandigheden, de gekkigheidjes van de personages, maar ook de kleine, bijna-te-missen, tussenscene’s waarin de klanten zonder woorden iets heel raars doen in de winkel. Maar het is niet alleen maar humor. Er zit een romantisch verhaal in, maar ook een tragisch verhaal. Genoeg om je bezig te houden voor een kleine 22 minuten per aflevering. Ga maar kijken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *