Het Marvel universum is onuitputtelijk. In de comic book series was ook ruimte voor het verhaal van Legion – een superheld die werkelijk de superheld onder de superhelden had kunnen zijn, maar die door zijn mentale gesteldheid en dubieuze morele keuzes niet de meest stabiele persoon was. Hoe ga je om met een superheld die op de rand balanceert van goed en kwaad? In de TV serie, gebaseerd op de comics, leer je de hoofdpersoon David Haller kennen. Hij is opgenomen in een psychiatrische kliniek met de diagnose schizophrenie heeft. Hij hoort stemmen, hij heeft een moeilijke jeugd gehad en probeert de dag gewoon door te komen. Totdat …

Geen simpel linear verhaal

Ik moet je wel waarschuwen. Dit is geen Loki, of WandaVision, of Hawkeye. Dit is heel anders. Ja, het gaat over een superheld en een superschurk, maar het verhaal wordt niet voorgekauwd en uitgelegd. Je moet er zelf iets voor doen. Dat is soms moeilijk als je gewend bent dat elk stukje plot op vier verschillende momenten nog eens wordt herhaald en uitgelegd. Verwacht geen uitleg, verwacht dat het de bedoeling is dat je in verwarring bent, en dat je er zelf orde in moet scheppen.

David is er van overtuigd dat de chaos in zijn brein onderdeel is van zijn mentale aandoening. Maar dan gebeuren er dingen die hem er van overtuigen dat het allemaal echt is. Blijkbaar wordt hij gezocht door foute mensen met foute bedoelingen. David ontmoet andere mensen die hem proberen te helpen om van zijn gaven goed gebruik te maken, maar zijn krachten zijn zo bijzonder en zo sterk dat er eigenlijk niemand is die hem kan leren wie hij is. Ik denk dat je als kijker heel lang blijft twijfelen of David toch niet gewoon een episode heeft waarbij het niet goed met hem gaat.

De beste pilot ooit

De eerste aflevering van een tv serie (de pilot) is soms goed genoeg, soms ronduit slecht en soms … soms kijk je de pilot 3x voor je de serie in duikt omdat de pilot op zich zo goed is. Legion heeft een pilot die we drie keer gezien hebben voor we de rest van de tv serie bekeken. Je wordt in die eerste ruim 60 minuten steeds een beetje op het verkeerde been gezet. Sommige kijkers kunnen daar niet tegen, want zoals ik al zei: je moet er als kijker zelf iets voor doen. Het is een beetje als een achtbaan met onverwachte bochten. Niet iedereen houdt van een achtbaan. Ik vind achtbanen geweldig.

En zeg nou zelf: welke pilot van een tv serie heeft een musical number … ? (en nee: Hawkeye telt niet – niet in de pilot en het was een musical die ook als musical werd neergezet.)

Er zit een zweem van One Flew Over The Cuckoo’s Nest in, er is een reddingsoperatie a la Terminator, een ’tweede laag’ over de wereld waarbij je vluchtig aan The Matrix denkt. Maar dan zonder dat je het idee hebt dat je naar een kopie zit te kijken, omdat je dus steeds even een stapje achterloopt. Geen gebaande paden in deze serie!

Sterke cast in Legion

De acteurs in Legion zijn geweldig. Aan de ene kant spelen ze bijna over the top personages, en aan de andere kant geven ze die personages wel een diepte waardoor je geinteresseerd bent in hun verhaal. Aubrey Plaza (van Parks and Recreation) speelt een manische rol van de ‘beste vriend’ van David, die helemaal niet zo’n goeie vriend is. Amber Midthunder en Bill Irwin spelen een personage die twee personen is (ik kan dit niet uitleggen, maar OMG: Amber kicks butt.) En Dan Stevens is David, die hij neerzet als een gebroken man die ergens nooit meer geheeld zal zijn. Maar je hoopt en gunt het hem.

De sterke cast, het verhaal en de uitvoering maken deze serie echt een hoogtepunt voor mij. Maar het is niet voor iedereen. Want als aanvulling wil ik nog wel even zeggen dat er hier en daar wat enge en griezelige elementen in zitten. David heeft een nemesis, een tegenstander die bijna onoverkoombaar sterk is. Dit duistere personage (kan ook heel metaforisch zijn) is echt … naar. Misschien niet griezelig in de zin dat je er nachtmerries van hebt (maar misschien ook wel), maar ik kan niet zeggen dat het is alsof je naar vlindertjes, bloemetjes en regenboogjes kijkt. Ja, ik raad Legion aan, maar niet aan iedereen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *