Het lijkt misschien wel alsof er nu ineens veel cartoons voor volwassenen zijn, maar eigenlijk waren de eerste animaties, op film, ook al vaak voor volwassenen. Bijvoorbeeld Betty Boop, en later ook series als The Simpsons. En eigenlijk was een brave serie zoals The Flintstones ook meer voor volwassenen bedoeld. Tegenwoordig zijn tekenfilms echt niet meer per definitie ook geschikt voor kinderen. Hier geef ik 7 cartoon series voor volwassenen waar ik echt van genoten heb.

Bob’s Burgers

Families zijn een dankbaar onderwerp voor comedies en ook binnen de animatieseries zjn er voldoende families te vinden. Bob en zijn familie runnen een hamburgerrestaurant. Zijn schoolgaande kinderen zijn een beetje bijzondere kinderen of juist heel gewoon: Tina die aan het puberen slaat, Gene die nooit nadenkt voordat hij iets zegt en Louise die haar best doet vooral niet binnen de hokjes te passen. Bob’s Burgers is op zich best geschikt voor wat oudere kinderen ook. Met 14 seizoenen en een 15de op komst, én een film, is het een bijna onuitputtelijke serie. Leuker dan The Simpsons? Misschien wel.

Solar Opposites

Een cartoonserie over buitenaardse wezens die naar de aarde komen en hier moeten overleven. Het klinkt uitgekauwd, maar Solar Opposites doet het heel verrassend. Ook hier een familie, min of meer. Maar deze serie is veel minder geschikt om als familie te kijken. Wel leuk voor oudere pubers! De leukste dingen gebeuren omdat de aardbewoners soms nog vreemder zijn dan de aliens, maar de aliens zijn soms wel heel erg vreemd. Toch proberen ze zich zo goed als het kan aan te passen. Vanuit hun perspectief.

Lower Decks

Van Star Trek: Lower Decks had ik al een uitgebreide post geschreven. Deze tweede animatieserie van Star Trek is modern, vlot, grappig en toch echt Star Trek. In de serie volgen we de gewone werkdagen van jonge crewmen aan boord van een van de minder bekende starships. Naast hun werk – het schoonmaken van de Jefferies Tubes of zo – zijn ze ook vaak te vinden in de holodecks. En soms mogen ze zelfs naar een planeet om mee te helpen. Best geschikt als familieserie, maar kijk dan eerst naar Star Trek: Prodigy.

Rick and Morty

Van dezelfde maker als Solar Opposites. En ook een beetje in dezelfde trant. Rick en Morty zijn opa en kleinzoon. En ze beleven bizarre avonturen, in andere dimensies of in de ruimte. Ook in deze serie is een familie het middelpunt, maar met alle ruimtereizen en dimensiesprongen weet ik ook niet meer of alle leden van de familie echt bij elkaar horen. De serie neemt nog wel eens standaard-science fiction dingen en spint ze helemaal uit. En ze nemen je graag mee in spoofs van bekende science fiction films. Rick en Morty zijn losjes gebaseerd op Doc en Marty uit Back to the Future.

Disenchantment

Fantasy! Disenchantment speelt zich af in een sprookjeswereld (in hetzelfde universum als Futurama en … de Simpsons). De prinses Tiabeanie (Bean) is de enige dochter van de koning en heeft daar eigenlijk heel weinig mee. Ze is een losbol, drinkt en doet domme dingen. Haar sidekicks, de Elf Elfo en de demon Luci, staan haar bij in haar avonturen. Het is een fijne serie met best doordachte plotlijnen. Beanie heeft een ingewikkelde familie, met een halfbroertje en een verdwenen moeder, maar het is geen familie-serie. Hoewel, de vader-dochter-relatie staat wel lekker centraal.

Archer

Archer is duidelijk geen serie voor kinderen. De medewerkers van een spionnen agentschap drinken, zijn onverantwoordelijk, schieten op alles wat beweegt en gaan op een gegeven moment ook écht de verkeerde kant op. De hoofdpersoon is Archer, een weergave van hoe het echt zou zijn als je James Bond was: hij is volgens mij voortdurend dronken. Archer werkt voor zijn moeder en dat is geen gezonde relatie. Verder zit er onverwacht veel kantoorhumor in! Geen seizoen is hetzelfde en dat is soms leuk en soms minder geslaagd.

Big Mouth

Eigenlijk vind ik Big Mouth stiekem wél een leuke serie voor pubers. Maar de leeftijdsrating is vanwege het onderwerp seks op 18+ gezet (in de VS dan – 16 jaar en ouder in NL). Ja, dit gaat over seks. Oh jee. De hoofdpersonen uit de serie zijn tieners die hun hormonenmonster voor het eerst ontmoeten. En die hormonenmonsters laten je gekke dingen doen. Eigenlijk best herkenbaar, ook de rare ideeën die een tiener kan hebben over seks en relaties. De verhalen zijn dan ook gebaseerd op de ervaringen als tiener van de schrijvers, geloof ik. Als je dan toch je informatie ergens vandaan moet halen, dan is deze serie echt niet slecht. Grappig, zelfs.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *