Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, deze film met de titel 9. In Nederland gaf de kijkwijzer deze film uit 2009 de leeftijdscategorie 9. En de film kwam uit op 9 september. 9. Drie maal drie is negen. Maar de film is best eng en gaat over best ingrijpende wereldverscheurende dingen, zoals de ultieme oorlog. Maar het mooie van de film is – spoiler! – het loopt goed af. Denk ik.

Is 9 een kinderfilm?

De film 9 gaat over een klein mannetje, blijkbaar een robotje met een breintje, dat in een totaal vernielde wereld wakker wordt. Eén van de eerste dingen die hij ziet is een dood lichaam (niet grafisch) van een oude man en dan later dode lichamen in de stad in een auto. Verder weet je niks. Wat is er gebeurd? Wie is het kleine mannetje, waarom is hij daar? Leeft hij? Wie weet? Als je na deze uitleg al denkt: nee … Dan moet je het vooral niet met je kinderen gaan kijken, want ook al loopt het goed af, de reis naar dat einde is best eng en spannend.

Maar tegelijk is het wel een mooie kans om bepaalde onderwerpen met kinderen bespreekbaar te maken. Misschien is dat in deze tijd wel een prima idee. Maar wees er op voorbereid dat dit geen film is die je aan en uit kan zetten en er dan nooit meer over praten. Je moet er iets mee, als je het met jonge kijkers kijkt.

Is het dan voor volwassenen?

De film begint als de beschaving van mensen compleet is weggevaagd. Leven op aarde is moeilijk danwel onmogelijk. Alleen die kleine artificiele wezentjes zijn er en de machines die de verwoesting hebben uitgevoerd. Het is dus zeker geen film die iedere volwassene aanspreekt. Maar dat is op verhaalniveau. Op vertel-niveau, hoe het verhaal verteld wordt en de personages en hun acties, dat is wel interessant. Omdat de wezentjes ook onwetend zijn, wordt je als kijker meegenomen in hun speurtocht. Wat is er gebeurd en waarom zijn zij gemaakt?

Visueel is het ook mooi, vind ik. Het is een animatiefilm, maar van het type waarvan je dat al snel vergeet. De kleine wezentjes zijn aandoenlijk en lijken zo ongeschikt voor hun rol als redder van de planeet. Hun onderlinge band is ook heel mooi. Ze zijn het niet altijd met elkaar eens en hebben hun eigen ideeën. Maar uiteindelijk offeren ze zich voor elkaar op omdat ze weten dat ze eigenlijk alleen zijn en alleen elkaar hebben. Mooi, toch?

9 is niet in een hokje te stoppen

Ik hou wel van films die iets raars doen. Van films die een soort van hoop brengen ondanks dat het verhaal wat ze vertellen hopeloos en naar lijkt. En 9 is misschien niet de juiste keuze op een gezellige zondagmiddag, maar het is zeker een film die ik aanraad. Ten eerste vanwege hoe de film er uit ziet: gewoon heel mooi gemaakt. Maar ook vanwege de personages en de stemacteurs. Het is gewoon gedegen werk, ook het script. Maar het is geen gelikte vlotte productie die veel-belopen wegen nog eens gebruikt.

Als je wel houdt van films die niet alles haarfijn drie keer herkauwen, zodat je als kijker op de automatische piloot de film uit kan zitten, dan is deze film precies wat je zoekt. Ik zeg het wel vaker: leuk als je als kijker zelf ook iets mag doen en je kan laten verrassen. Hoewel deze film soms wel voorspelbaar is, is er ook veel wat je lekker zelf mag invullen. Zo lees ik dat veel mensen blijkbaar dachten dat de mensheid gered wordt aan het einde van de film en ik heb daar zelf andere ideeën over. Maakt niet uit. Je mag er van maken wat je zelf fijn vindt. Ga maar kijken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *