Star Trek: Lower Decks is de tweede animatieserie uit de Star Trek franchise. Van de originele serie is ook een cartoon serie gemaakt met de personages en stemmen van de acteurs. Maar dat was een serieuze serie en Lower Decks is de eerste echte comedy serie. Deze serie is heel goed geschikt voor onze zaterdagochtenden. Waarom is deze serie zo leuk?

Humor en science fiction gaan (niet) vaak samen

Eigenlijk zijn er stiekem heel veel humoristische scifi tv series. In de jaren 70 keek ik graag Mork & Mindy, over een alien die op aarde landt. Gespeeld door Robin Williams was dat een heerlijke serie om om te lachen. Later werd dat dunnetjes over gedaan door de briljante serie 3rd Rock from the Sun. En recent werd ik helemaal in de wereld van Solar Opposites gezogen, en ook daar waren het aliens op de aarde. Maar Star Trek word toch vaak gezien als een wat serieuzere franchise. Het leek dan ook een grote gok om daar een tekenfilmserie over te maken met humor. Trekken Trekkies dat wel?

Ja. In de serie volgen we 4 bemanningsleden van de USS Ceritos, ten tijde van The Next Generation (Picard e.a.). Niet de crew van de brug, waar de officieren alle belangrijke beslissingen nemen, maar gewoon de mensen die het onderhoud doen, die in de gangen slapen en geen luxe hutten aan boord van het schip hebben. De naam van de serie is ook afgeleid van de aflevering uit Star Trek: TNG ‘Lower Decks’ (s7, episode 15). Daarin zien we eenzelfde idee: hoe gaat het met de ‘gewone’ bemanningsleden? De humor in de cartoon is wel heel Star Trek: veel verborgen hints naar andere afleveringen of begrippen uit de tv serie. En dat maakt het leuk voor Star Trek fans.

Niet-fans: deze serie is gewoon leuk

Maar geen paniek! Ook als je niks van Star Trek weet, behalve de algemene indruk dat het soms té serieus is of te pompeus, of dat dingen té snel goed aflopen … Dan nog is deze serie gewoon grappig en leuk. Dat komt omdat de personages herkenbaar zijn. De jongeman met grote ambities en nét niet genoeg kennis om die te vervullen, de rebelse vrouw die eigenlijk geen zin heeft in serieus werk en leeft voor de lol, de serieuze engineer die blij wordt van technische zaken: ze zijn allemaal een tikkeltje absurd, maar wel heel aardig. Het is leuk dat er dingen volledig mis mogen gaan in deze serie en dat dat dan toch nog een leuk verhaal oplevert.

De uitvoering van de serie is ook heel leuk. Ik hou wel van frisse lijnen en vrolijke kleuren en de stijl van de tekenfilmserie is gewoon heel mooi om naar te kijken. Ook al zijn de personages een beetje overdreven, hun verhaallijnen zijn toch heel interessant. Ze groeien ook en zijn niet zo statisch als sommige sitcom personages. En het is niet altijd alleen maar lachen en lol. Soms komen de bemanningsleden ook echt in de problemen en voel je met ze mee.

Lower Decks voor kinderen?

ST: Lower Decks is voor 15+, maar ik denk dat een 12 jarige er veel lol aan kan hebben. Er wordt wel in gevloekt, in tegenstelling tot Star Trek voor volwassenen (hoewel – de nieuwere series zijn wat realistischer daarin). Maar het is geen kinderserie. Ik zou met kinderen onder de 15 eerder naar Star Trek: Prodigy kijken. Ook een leuke serie voor de zaterdagochtend, daar kom ik nog op terug.

Voor de zaterdagochtend is dit een volwassen cartoon serie. Heel leuk en heel ontspannen. We kijken uit naar het 4de seizoen dat al begonnen is maar verdorie nog niet in Nederland te zien is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *