Nieuwe films verschijnen regelmatig op de streamingsdiensten, maar heel zelden zit daar ook iets leuks tussen. Deze maand heb ik geen interessante nieuwe films gevonden, dus laat me eens wat ‘klassiekers’ of oudere films noemen. Misschien heb je die nog niet gezien en zoek je juist naar iets leuks. Laat me je deze aanraders meegeven voor het weekend!

The Princess Bride

Ik had er al een heel artikel aan gewijd, maar ik zeg het nog maar eens: The Princess Bride is een perfecte film. De opbouw is perfect, het is een verhaal in een verhaal en het is een klassieker uit 1987. Het lijkt een simpel sprookjesverhaal voor kinderen, maar laat dat niet in de weg staan. Geniet van de humor, de romantiek, de slimme simpelheid! Meisje ontmoet jongen, jongen raakt vermist op zee, meisje verlooft zich met prins, boeven ontvoeren meisje, piraat redt meisje: eind goed, al goed. Toch? Is het voorspelbaar … Is dat erg? Kijk zelf maar. Prime Video.

Hidden Figures

Geen zin in verwende prinsesjes? Dan is Hidden Figures een serieuzer drama over de computers van de NASA de 1960s. En dan bedoelen we de dames die de wiskundige berekeningen maakten die de maanlanding mogelijk maakten. Dus niet de laptops. Want die berekeningskracht was er nog niet. De vrouwen die zich hiermee bezig hielden werden zelden op de voorgrond gezet. Niet alleen omdat ze vrouw waren, maar ze waren briljante wiskundige zwarte vrouwen. Dat was dus hard werken voor weinig erkenning. Het is een krachtig verhaal en een mooi eerbetoon. Plus: wiskunde is dus wél voor meisjes. Disney+.

The Boston Strangler

Om nog even voort te borduren op het thema krachtige vrouwenverhalen: in The Boston Strangler worden alleenwonende vrouwen vermoord en de politie doet weinig. Een journaliste vermoedt dat het om een seriemoordenaar gaat en duikt diep in het onderzoek naar de moorden. Haar werk toont hoe beschamend weinig de politie doet om vrouwen te beschermen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Wees gerust: de gruwelijkheden zijn minimaal in beeld en het gaat niet om de vreselijke moorden. Dit is een prachtig drama over de vasthoudendheid van een vrouw die tegen alles in gewoon haar werk wil doen. Disney+

Bonus films

Iets heel anders? Op Disney+ is JoJo Rabbit te zien: een oorlogskomedie over de Tweede Wereldoorlog en … ja: dat werkt dus. Misschien dat je denkt dat dat hard is, of fout, of ongepast. Maar het is een mooie film. En hoe kun je haat beter bevechten dan te lachen en het beste in mensen naar boven zien komen? Met Taika Waikiki, Scarlett Johansen en (natuurlijk mijn favoriet) Sam Rockwell.

En weer iets heel anders: Bullet Train. Het hangt tussen een actiefilm en een who-dunnit in. Het verhaal speelt zich af in een trein en daar hebben we (mijn gozer en ik) een zwak voor. Vijf huurmoordenaars op één trein en wat zijn ze van plan? Vast iets anders dan een dagje naar het strand gaan. Deze film is mooi, stijlvol en heeft een verrassende verhaalstructuur, maar is wel grof, ruw en nou: bloederig. Kun je daar doorheen kijken dan is dit een geweldige film met onder andere Brad Pitt. Netflix.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *