Er zijn altijd wel acteurs en actrices die je steeds weer tegenkomt in films, maar niet direct ‘herkent’. Goed teken, want dan zijn ze in staat om je een nieuw personage voor te schotelen! Sam Rockwell deed dat een paar keer voor mij: maar nu herken ik hem meteen en ga ik er extra lekker voor zitten. Want hij doet toch wel iets bijzonders met die personages die hij weergeeft. Benieuwd of je hem ook ergens van kent? Ik geef je mijn 7 favouriete films met Sam Rockwell.

TV serie: Fosse/Verdon

Ik begin met een recente TV serie over de choreagraaf/danser Bob Fosse. In deze serie gaat het over zijn leven en zijn relatie met zijn vrouw Gwen Verdon, een broadway danseres. Fosse/Verdon is een tv serie die mij op het lijf geschreven is. Ik ben best wel gek op films en series met dans en muziek (dat komt vast door de tv serie Fame uit de jaren 80 …). En biopics vind ik ook leuk. Combineer dat met Rockwell, die de naam heeft in al zijn films wel een paar danspasjes in te passen en hup: instant hit voor mij. Maar mijn hemel: wat was Fosse een eikel van een man! En wat heeft Verdon te verduren gehad. Desalniettemin: interessante serie waarin Sam bewijst dat hij best lekker kan dansen.

SF Drama: Moon

Over Moon heb ik al een artikel geschreven, omdat het een van mijn favoriete films is. Sam Rockwell draagt de film bijna alleen, want hij speelt een man die in zijn eentje op de maan woont. Zijn tegenspeler is een computerstem en dat is het. Dan is het knap dat je een geloofwaardig personage kan neerzetten. Nou ja, misschien niet geloofwaardig, maar in ieder geval interessant. Geloofwaardig was het geweest als de man in z’n uppie op de maan ook als een alleenwonend persoon was neergezet, inclusief het laten van boeren en windjes, sokken die overal op de grond liggen en rice crispies als avondeten. Maar goed. Mooie film.

SF Comedy: Galaxy Quest

Galaxy Quest is óók een van mijn favoriete films! Het personage dat door Rockwell wordt neergezet is een acteur die vooral als ‘extra’ wordt ingezet. Hij speelde een klein rolletje in een science fiction serie en probeert daar nog steeds op conventies op te teren. Je moet begrijpen dat rolletjes zoals deze acteur neerzette vaak als kanonnenvoer worden gebruikt om de spanning er in te houden en de hoofdpersonages te sparen. Dat hij dus steeds bang is in deze film, is logisch! Galaxy Quest is de grappigste film waarin Rockwell gespeeld heeft. En hij heeft ook echt goed gevoel voor humor.

Historisch drama: Vice

Maar Sam Rockwell kan ook serieus goed zijn ( – en toch humor er in gooien). Vice is een film over de presidentstijd van George W. Bush. Die rol speelt Sam in ieder geval. Het gaat meer over Dick Cheney en hoe die zich in een positie van macht wurmde. Je hoeft niks te weten over Amerikaanse politiek om de film verder te kunnen volgen, hoor. Het is een comedy, maar dan erg donker. Ik snap nog steeds niet hoe dit soort mensen aan de macht kunnen komen, maar het levert wel dramatische verhalen op. Ja, het is om te lachen, maar oh ja: het is ook om te huilen zo erg.

Historisch comedy: Jojo Rabbit

Jojo Rabbit is echt een comedy. Vooral omdat Sam Rockwell volledig losgaat als militaire idioot aan het eind van de oorlog (WWII). In deze film zien we een jonge jongen die met zijn moeder in Duitsland woont, aan het einde van de oorlog. Het lijkt duidelijk dat ze aan de verliezende kant staan, maar men wil er nog niet echt aan geloven. De indoctrinatie van kinderen gaat gewoon door, en het jongetje heeft dan ook als beste (denkbeeldige) vriend, de leider van zijn natie. En nee: ik kan die naam nog steeds niet schrijven en nee, ik kan de symbolen nog steeds niet plaatsen. Want voor mij zit het nog te dichtbij. Maar dat neemt niet weg dat ik dit een fantastische film vind, net als Charlie Chaplins The Great Dictator. En ja: Taika Waikiki zet een fantastische denkbeeldige vriend neer.

Confessions of a Dangerous Mind

Is dit een comedy of een tragedie? Ja. Stel je voor: een bekende televisiepresentator schrijft uiteindelijk zijn autobiografie en bekent daarin dat hij als spion voor de CIA werkte. Huh? Hij gelooft er echt in, maar de CIA ontkent. En niemand in zijn omgeving wist er van, dus zijn verhaal lijkt pure fictie. En dan neem je dat gegeven en je maakt er een film over. Natuurlijk is Sam Rockwell daar de aangewezen persoon voor!

Charlie’s Angels

Soms zijn oude tv series inspiratie voor nieuwere films. En dan is zo’n film ineens ook al ruim 20 jaar oud! Charlie’s Angels was een actie/detective serie uit de jaren 1970. Glamoureuze dames die op zoek gingen naar boeven, onder leiding van de mysterieuze Charlie. In de film wordt dat gegeven ook nog gebruikt, maar in een iets frisser jasje gestoken met meer humor. Het is nog steeds een amusante film met een plottwist die misschien ook een beetje onverwacht is. Ik noem het een actie-chickflick. Maar het is geen superspannende film met veel bloederige scenes. De humor neemt veel spanning weg. Verwacht geen diepe drama’s of zelfs een goed samenhangend verhaal (ondanks plottwist). Maar het is wel gewoon een leuke film.

Op dit moment kun je de films (en serie) zien op:

  • HBO Max: Moon, Charlie’s Angels
  • Prime Video: Moon, Galaxy Quest
  • Disney+: Fosse/Verdon, JoJo Rabbit
  • Pathé Thuis: Jojo Rabbit, Confessions of a Dangerous Mind, Charlie’s Angels


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *