“Waarom heb je nog geen Netflix?” of “Sinds ik stream spaar ik zoveel geld uit, omdat ik geen dvd’s meer koop!”. Dat waren opmerkingen toen Netflix net begon en waar ik zelf niet warm of koud van werd. We hadden geen interesse in Netflix omdat er niets te zien was waar wij naar keken. Dus zei ik gekscherend: “Als Star Trek streamt, dan misschien, dan gaan we aan de het streamen.” En toen kwam Discovery op Netflix, exclusief daar. En toen begon het voor ons.

Alle DVD boxen!

Ik ben best gek op TV series (ik heb er een blog over). Maar ik heb ook een specifieke smaak. Vroeger was er niet zo heel veel ‘nerdy’ dingen op tv en al helemaal niet op de Nederlandse zenders. De tijd dat we echte scifi hadden, bij de omroepen, ligt echt ver, ver achter ons. Ik was dus aangewezen op BBC en op DVD boxen. Daarvoor zelfs op VHS banden. Op een bepaalde manier keek ik dus al veel alsof het ‘streamde’, omdat ik in principe een hele serie in een keer kon kijken als ik de box van die serie had. Star Trek en Buffy The Vampire Slayer waren een van de eerste dingen die ik (wij) compleet op disc hadden.

Daarnaast kocht ik veel films die ik gemist had in de bioscoop of juist klassiekers die anders bijne nooit te zien waren. We hadden (en hebben) een vrij uitgebreide collectie. Af en toe ruimden we dan op en gingen er stapels DVDs naar collega’s en vrienden. Die waren dan ook even blij. Toen we overstapten op streaming services kocht ik inderdaad veel minder films. Dat werkte prima voor populaire films en minder voor klassiekers of niche films. Maar omdat er zo veel te zien was, had ik ook minder tijd om nog te besteden aan specifieke films die ik wilde zien. Jammer, eigenlijk.

Maar dan kunnen de DVDs toch weg?

Dat was een andere opmerking die wel eens voorbij kwam. Alle Star Trek series op dvd en bluray, die kon je ook zien op Netflix. Ja. Tot Netflix de rechten kwijtraakte voor Discovery. En zo waren er wel meer series die niet gestreamed werden of onverwacht verdwenen. Kijken we dan zoveel naar series de we al heel vaak gezien hebben? Ja. En zolang het te streamen is, kijken we ook wel via de diensten. Maar nu we nergens Star Trek: Discovery kunnen zien, moeten we dat toch weer op disc aanschaffen.

En toen kwamen er meer streamingsdiensten. En meer. Het aanbod versplinterde. Je moet eigenlijk gaan streaming-hoppen: een maandje dit, een maandje dat. Terwijl ik ook rustig mijn avonden kan vullen met dvd boxen van dingen die ik echt wil zien.

Natuurlijk zit er een goeie kant aan het streamen: we hebben kennisgemaakt met series die we anders misschien nooit gezien hadden. Maar dat weegt niet op tegen de vele rommel die ik heb gezien in de hoop iets moois te ontdekken. Het blijft ook een feit dat je niet 100% kunt vertrouwen dat alles wat je wel wilt zien beschikbaar blijft op jouw service.

Kiezen wat je kijkt

Eén van de dingen die ik op deze website doe, is bijhouden wat ik kijk en waarom ik het leuk vind. Zo hou ik overzicht en hoop ik andere mensen te helpen kiezen wat je wel wilt kijken, Het is zo zonde om een uur alleen maar te zoeken naar iets om te kijken. Tijd is kostbaar (geen geld: maar wel tijd om samen te wandelen, te koken, te feesten …). Het is echt zonde om te veel tijd te besteden aan rommel op tv. En wat ‘rommel’ is mag voor iedereen verschillen.

Wat ik nu merk is dat er zoveel verschillende diensten zijn, dat ik eigenlijk gewoon weer veel dingen op disc kijk. Perfect Strangers: streamt nergens- Cheers: streamt nergens – Star Trek: Discovery: streamt nergens. En ik wil ook weer eens 3rd Rock from the Sun zien – die hebben we gelukkig ook nog steeds als boxset. Maar vind ik Always Sunny leuk genoeg om ook als boxset aan te schaffen? Of Breaking Bad? Ik weet het niet. Ik denk van niet. Als we die op DVD hadden gezien was het vast een serie geweest die we hadden doorgegeven. Dat doen we zeker niet met Stargate of Buffy. En we hebben de set van Boston Legal: leuk, en we kijken het misschien nog één keer, maar dan denk ik dat de serie toch wordt doorgegeven (ondanks het superduo William Shatner en James Spader).

Voor mij wordt in ieder geval duidelijk dat ik een beetje aan het einde van mijn enthousiasme voor streaming ben. Er is gewoon erg veel content en ik ben erg kieskeurig. Als ik betaal voor zowel discs als streamingsdiensten, dan wordt het me een beetje te gek. Op een moment ga ik natuurlijk een keuze maken. Ach. Er zijn ook belangrijkere dingen dan tv kijken…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *