Als je Mad Men nog niet gezien hebt, dan kan ik het je aanraden. De serie liep oorspronkelijk van 2007 tot 2015 en is dus best al een oudere serie. Maar omdat de verhalen zich afspelen in de periode 1960-1970 voelt het niet direct als gedateerd aan. Behalve dan dat de periode in de jaren 60 natuurlijk vol zit met gedateerde houdingen en meningen. De serie is op alle fronten spectaculair: kostuums, personages en de verhaallijnen. Wil je nog verder overtuigd worden?

Mad Men – de adverteerders

De titel slaat op de naam die de grote reclamefirma’s van Madison Avenue kregen: Mad(ison) men. Daarnaast zijn ze dus ook ad-men: de mannen die de reclames bedenken voor grote merken en produkten. Adverteren was eigenlijk nog nieuw en de firma’s concureren hard met elkaar om zo origineel mogelijk te zijn. Bij een van de firma’s werkt Don Draper, een mysterieuze en briljante man die slogans bedenkt, de sfeer in een advertentie aanbrengt en precies lijkt te weten welke snaren hij moet raken bij zijn publiek.

Don is getrouwd en heeft 2 kinderen. Het ideale gezin dat zo uit zijn reclames lijkt te zijn weggelopen. Zijn vrouw is beeldschoon en was vroeger model. Ze lijkt een beetje op Princess Grace en heeft overdag vrij weinig te doen. Voor het huishouden hebben ze tenslotte een hulp en mevrouw Draper is verder ook niet echt ambitieus. Ze zoekt afleiding in het roken van sigaretten, discreet drinken, shoppen en er op toezien dat haar jonge dochter niet te dik wordt.

De Dames van Mad Men

Ondanks dat de serie over de mannen van het reclamebedrijf Sterling Cooper gaat, zijn het de rollen van de vrouwen in Mad Men die het vooral interessant maken. Zo is er Peggy Olsen, een jonge vrouw die als meisje uit de typistenpool wordt gehaald om als assistente voor Don te gaan werken. Ze heeft zelf ook ideeën en het zou zo mooi zijn als Don dat zou zien en haar mentor zou worden. Maar ze moet hard vechten om achter de typemachine vandaan te mogen komen.

De secretaresses en assistenten worden geleid door Joan Holloway. Een prachtige vrouw met een goed stel hersens die altijd de juiste antwoorden en oplossingen heeft. Zij heeft een affaire met de getrouwde Roger Sterling, in de hoop dat Roger zijn vrouw zal verlaten voor haar. Later komt Megan er nog bij, die net als Peggy, ook goede ideeën heeft. Maar haart hart ligt ergens anders en ze kiest moedig voor een andere toekomst.

De periode van de jaren 60

Hoewel ik niet oud genoeg ben om de jaren 60 te hebben meegemaakt, was de sfeer op de afdeling heel herkenbaar. Het mag dan wel een creatief beroep zijn, het kantoor en de aankleding is erg saai. Zoals ik me de kantoren uit de jaren 70 herinnerde (als kind, dan wel)! De type machines, de bureaus, de meubels: het voelt heel authentiek aan. Het deed me ergens ook beseffen hoe snel we gewend zijn geraakt aan zaken als mobiele telefoons. Vroeger had je nog van die draaischijf-telefoons, met zo’n kringelkoordje. En er wordt te pas en te onpas gerookt in de serie. Dat herken ik ook: roken tot de kamer vol met blauwe rook stond.

Je ziet de mode ook langzaam, veranderen. Van de petticoats en wijde rokken, maar een sluiker silhouet. Ook de haardrachten veranderen. Langzaam zie je de ouderwetse jaren 50 mode omschakelen naar de vrijere en vrolijkere mode van de late jaren 60. Kortere rokjes bijvoorbeeld en fellere kleuren. Leuk is ook de scene waarin de opgroeiende dochter van Don en Betty voor het eerst mee mag naar een volwassen diner in een restaurant. Ze kleedt zich volgens de jonge mode van de dag, maar Don – die er normaal geen probleem mee heeft dat vrouwen zich in korte rokjes tonen – wordt erg ongerust dat zijn kleine meisje er wat volwassener uitziet.

Een serie om samen te kijken

Mad Men is een goede serie om samen te kijken met je partner (of familie). Omdat er zoveel verschillende personages in zitten is er altijd wel iemand met wie je je kan identificeren. Don is de hoofdpersoon en heel veel draait om zijn geheimzinnige verleden. Maar Peggy is net zo interessant en de carrière van Joan is verbluffend. Joan komt tegenslag zo goed te boven, ook al moet ze er altijd hard voor werken. Elke aflevering levert genoeg stof op om over na te praten. Echt een serie om van te genieten.

Mad Men is op dit moment te zien via Prime Video


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *