In 1995 werd het eerste boek uit de trilogie His Dark Materials gepubliceerd. Philip Pullman schreef een best stevig jeugdboek over een meisje in een fantasiewereld die een beetje leek op onze wereld. Maar dan met magie! Niet zoals Harry Potter, maar juist een duistere wereld, waar meisjes (en jongens) op hun hoede moeten zijn en volwassenen niet zomaar kunnen vertrouwen. Het was een kwestie van tijd dat dit eerste boek, Northern Lights, verfilmd zou worden. Maar werd dat ook een succes?

The Golden Compass – de film

The Golden Compass werd in 2007 uitgebracht. Na het succes van Harry Potter dacht men een nieuw fenomeen te hebben. Maar de film haalde toch een paar scherpe randjes van het verhaal af en moest te veel van de diepte van het verhaal weglaten. Een film van nog geen twee uur kan niet alle details uitleggen over de hoofdpersonen, de wereld en de wetten van deze realiteit. Toch ziet de film er prachtig uit, vind ik. Maar ik had de boeken ook gelezen. Helaas volgde er geen tweede en derde film, omdat de opbrengst tegenviel.

Hou je van fantasiefilms, dan zou ik hem toch aanraden. Eén van de aantrekkelijkste ideeën uit het verhaal is dat elk mens een ‘daemon’ heeft: een verlengde van je persoonlijkheid vastgezet in een dier. Tot je pubertijd heeft die daemon de kans allerlei vormen aan te nemen: van kat tot marter, of aap, of pandabeer (die zag ik niet, maar die lijkt mij zo leuk). Je kan met ze praten en ze zijn altijd dicht bij je. Lijkt me hartstikke leuk!

His Dark Materials – de tv serie

Het bleek wel een optie om de boeken allemaal te verfilmen, maar dan als tv serie. Dan was er meer ruimte om alles uit de boeken goed uit te lichten. Elk boek kreeg een eigen seizoen. In 23 afleveringen werd alles verteld en ook op een mooie manier. Alleen: veel duisterder dan de film. Je moet je beseffen dat de hoofdpersoon Lyra echt het gevaar opzoekt. Haar leven staat op het spel en dat voel je echt in de tv serie en minder in de film. In de serie is het heel duidelijk dat een groep volwassenen slechte plannen heeft met een groep kwestbare kinderen. Niet vreemd dat de serie voor 12+ is en de film niet.

Lyra is ook geen perfecte heldin. Ze wil wel graag het juiste doen, maar ze is ook erg eigenwijs. En soms maakt ze fouten, maar daar leert ze van. Ze moet uitvinden wie ze wel en niet kan vertrouwen, want alles in haar wereld is onbetrouwbaar. Zelfs vaders en moeders! Dit is een serie die best wat onrust kan veroorzaken bij een jong kind.

Pratende ijsberen!

Het is een mooie fantasie-wereld, die wel verbonden is aan onze wereld. De kijker wordt dan ook wel gevraagd om zelf connecties te leggen. Scenes die los lijken te staan van het verhaal zijn namelijk wel verbonden. In hun wereld en in onze wereld zijn de jongste en kwetsbaarste in onze samenleving gewoon niet altijd even goed beschermt. Dat is een eng gegeven. En ondanks Lyra’s sterke persoonlijkheid en vechtlust heeft ze juist kampioenen nodig om haar te helpen. Bijvoorbeeld pratende ijsberen.

Lyra verzamelt zo allerlei medestanders om zich heen, die haar helpen en beschermen tegen een boosaardig instituut in haar wereld. Ze helpen haar om zichzelf te leren kennen en te leren vertrouwen. Eigenlijk alles wat je een jong meisje gunt. Het is een mooie tv serie en de film is ook mooi, maar dan wat liever en minde gevaarlijk. Ik raad ze allebei aan. Maar lees vooral de boeken ook.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *