Explained is een Netflix tv-serie met korte documentaires. In elke aflevering wordt kort en bondig een onderwerp behandeld op een heel toegankelijke manier. De ene aflevering is wat beter dan de andere, dus hier deel ik mijn 7 favoriete afleveringen. Waarom 7? Geen idee. Er is nog geen aflevering geweest over waarom mensen een bepaald nummer fijner vinden dan andere nummers.

Explained: 3 seizoenen en 5 losse series

Om te beginnen even verwarring voorkomen. Er zijn drie seizoenen van Explained. Daarnaast zijn er 5 losse series over verschillende onderwerpen: The Mind, Sex, Corona Virus, Money en Whose Vote Count. De series zijn erg gericht op een Amerikaans publiek, maar dat neemt niet weg dat de onderwerpen echt wel interessant zijn. Ik kies uit alle series!

Nummer 7: The Right to Vote (Whose Vote Counts – 25 minuten). Deze serie over stemrecht in de VS is erg interessant, juist omdat het systeem zo anders is dan bij ons in Nederland. Waar wij tig partijen hebben die elkaar soms overlappen, zijn er maar 2 of 3 keuzes in de Verenigde Staten. Maar daarnaast kan niet iedereen zomaar stemmen. Men moet zich registreren en soms door allerlei hoepels springen om uberhaupt een stemhokje binnen te stappen. Waar dit exact mee te maken heeft wordt in deze aflevering uitgelegd.

Explained over eten

Nummer 6: Why Diets Fail (s1 – 14 minuten). Binnen een kwartier begrijp je wat er in de diëet-industrie gebruikelijk is en welke misvattingen er zijn over populaire diëeten. Het eerste seizoen zit vol korte afleveringen van vaak minder dan 20 minuten. Dat je zo snel en duidelijk kunt uitleggen waarom een diëet niet werkt – op de lange termijn! – is heel knap.

Nummer 5: Sugar (s3 – 24 minuten). In het derde seizoen wordt er gekeken naar hoe het lichaam en onze hersenen op suiker reageren. Dat hangt zeker samen met diëet, vandaar. Suiker hebben we zeker nodig, maar het is van luxe product wat af en toe gebruikt werd gegroeid naar een product wat we dagelijks te veel binnen krijgen. En dat ons lichaam daar niet echt raad mee weet is duidelijk.

Explained over geldzaken

Nummer 4: The Stock Market (s1 – 17 minuten). Weet je niks over de beurs en aandelen? Dan is dit een goede instap om eens te kijken wat de aandelenbeurs nou precies is. Natuurlijk niet al te diepgaand. Je zult niet na afloop ineens rijk worden door de aandelen die je dan aankoopt. Maar het geeft wel een goed algemeen beeld van wat er gebeurt bij het handelen op de beurs.

Nummer 3: Credit Cards (Money explained – 23 min). Credit cards zijn nooit zo ingeburgerd geweest in Nederland en als je deze aflevering ziet hoop ik dat dat ook niet gebeurt. Het blijkt dat men nogal eens bewust mensen een credit card verstrekt als men weet dat ze de lening niet terug kunnen betalen. Dat het hebben van een cc ook nog eens ‘goed’ is voor het bemachtigen van andere leningen. Dat kan nooit de bedoeling zijn, denk ik dan.

Afleveringen over dieren: mijn top 2

Nummer 2: Dogs (s3 – 20 min). Natuurlijk is er een aflevering over honden. En natuurlijk staat die bij mij op nummer 2. Het blijkt dat meer mensen hun hond voor vol aanzien. Honden zijn met ons ge-evolueerd. Zij hebben zich zo op mensen gericht dat ze eigenlijk niet goed meer zonder ons kunnen. En veel van ons kunnen ook niet zonder hen!

Nummer 1: Animal Intelligence (s2 – 22 min). Maar mijn favoriete aflevering to nu toe was over de intelligentie van dieren (omdat ik dat bij mensen nog wel eens mis). Dieren zijn veel intelligenter dan veel mensen aannemen. Het zijn geen halve automatisme-robots, dieren maken weloverwogen beslissingen, net als mensen, gebaseerd op eerdere ervaringen en kennis. Sommige zijn slimmer dan andere. Ik kijk naar onze chihuahua en kat. Ik weet niet wie het slimst is. Allebei even lief, hoor!

Maar als dit niet jouw interesses zijn, dan zijn er 50+ afleveringen om uit te kiezen. Van K-Pop, tot populaire dansjes en plastische chirurgie tot tattoos. Je vind er vast wel een leuk onderwerp bij!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *