Eén van mijn favoriete films is The Princess Bride. Het is een film die geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar (hoewel tegenwoordig de leeftijdsgrens op 12 wordt gezet voor deze film). En hij is ook nog eens heel leuk voor volwassenen. Fantasy, humor, romantiek: alles in de juiste hoeveelheid in een verhaal dat klopt.

Zoals Je Wilt – spoilers!

Het verhaal begint met Buttercup, een mooi meisje dat op een boerderij woont en aanbeden wordt door Westley, de boerenknecht. Alles wat zij hem vraagt, doet hij ook voor haar. Lief, he? Maar haar schoonheid wordt opgemerkt door de kroonprins van het land, als Westley vermist is op zee. En de kroonprins heeft een prinses nodig, omdat hij binnenkort verwacht koning te worden. Zijn vader is namelijk al oud, en zo. Dus vraagt hij dringend aan Buttercup of zij met hem wil trouwen. En omdat Buttercup Westley enorm mist en het niet meer kan schelen, stemt ze er mee in om te trouwen.

Maar! Dan gebeuren er natuurlijk allerlei dingen die ik niet kan verklappen als ik niet wil spoileren. De kroonprins heeft plannetjes gemaakt, hij is duidelijk niet te vertrouwen. En Buttercup wordt het slachtoffer van zijn gemene plannen. Maar! Dan gebeuren er natuurlijk wéér dingen die je niet verwacht of juist wel. Want is Westley wel vermist? Of wie komt Buttercup redden? En heeft die persoon wel goeie intenties?

Raamvertelling in The Princess Bride

Het leuke is dat de film gebruikt maakt van een raamvertelling. Het begint namelijk met een jongetje dat ziek thuis is en zijn opa komt hem een boek voorlezen. Daardoor kom je soms uit het verhaal terug in de jongenskamer, waar het jongetje commentaar geeft of een vraag heeft. Opa stelt gerust of maant tot geduld. Het maakt de film net iets speelser en ik denk dat dat ook de reden is dat de film de aandacht van jongere kijkers goed kan vasthouden.

Deze film is al oud (ja: 1987 is lang geleden). De acteur die de opa speelt was een bekende acteur in die tijd en het jongetje herken je misschien als de jongen uit de tv serie The Wonder Years. Buttercup wordt gespeeld door Robin Wright (uit House of Cards en Wonder Woman). En hoewel de film dus al oud is, is het nog steeds een fijne film om te zien. Heel gezellig op een regenachtige middag bijvoorbeeld.

Inspiratie en films zoals The Princess Bride

Ik weet zeker dat een aantal films met Errol Flynn de inspiratie vormden voor The Dread Pirate Roberts, een personage in The Princess Bride. Errol Flynn speelde in de jaren 1930-40 in veel kostummfilms, waar hij ofwel een piraat was of een andere degenvechter. In The Princess Bride zit ook een scene die direct verwijst naar een scene uit een van zijn films. Erg leuk en misschien een idee om eens een film met Flynn te zien. Zoals The Seahawk of The Adventures of Robin Hood.

In de jaren 1980 werden nog meer klassieke films gemaakt. Als je deze film leuk vond, dan kun je ook kijken naar bijvoorbeeld Labyrinth of The Goonies. Allebei avonturenfilms met een licht fantasy-tintje. Labyrinth gaat dan meer over puber-zijn en The Goonies over vriendschap. Kenmerkend is wel dat de films allemaal iets enger en rauwer zijn dan wat er nu voor kinderen wordt gemaakt. Maar in een veilige omgeving met z’n allen deze films zien is juist hartstikke leuk! Geniet er van.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *