Cartoons en tekenfilms zijn heerlijk ontspannend, vind ik. Toen ik opgroeide was er nog geen tv in de ochtend. Tekenfilms werden op woensdagmiddag uitgezonden op tv. Pas toen er bijna 24 uur per dag TV werd uitgezonde, verschenen er Saturday Morning Cartoons op mijn netvlies. En mijn puberbrein registreerde dat als ‘Ahhh, weekend’. Eén van de series die wij recent op zaterdagochtend samen keken was She-Ra and the Princesses of Power. Een hele fijne serie met magische momentjes.

Is voor kinderen?

Tekenfilms zijn niet altijd geschikt voor alle kinderen, in alle leeftijden. She-Ra is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, denk ik, maar het is wel af en toe eng. Er zijn scenes waarin bedreiging, ruzie en monsters voorkomen. Daar moet een kind wel net tegen kunnen. Maar over het algemeen vind ik de afleveringen vooral optimistisch. Ja, het zit soms tegen, maar als je samenwerkt vindt je altijd een oplossing. Dat lijkt de boodschap te zijn.

De serie is ook leuk voor volwassenen. Misschien niet voor fans van de oorspronkelijke serie, omdat deze serie heel erg anders is en op zichzelf staat. Maar er zit humor in en diep-emotionele momenten. Hoewel de serie in een fantasywereld speelt, zijn veel dingen herkenbaar. Zoals jezelf willen zijn, of hoe je je beste vriendin kunt verliezen. Het wordt wel allemaal erg simpel voorgesteld, maar dat maakt het ook juist lief en knus.

Favouriete personages

De hoofdpersoon is She-Ra, maar dat is een soort van alter-ego van Adora. Adora is een jonge meid die door de Horde is opgevoed en geindoctrineerd. Pas als zij mensen buiten de Horde leert kennen, ontdekt ze hoe verstikkend en fout de Horde is. Zo komt Adora terecht bij de Princesses of Power, die strijden voor de goedheid en vrijheid op de planeet Eternia. She-Ra is een mythische figuur waar Adora in kan veranderen als ze een zwaard in de lucht steekt. Ja, het is een simpel gegeven.

Naast Adora zijn er haar companions. Die zijn allemaal goed. Adoras grootste vijand is haar voormalig beste vriendin, Catra. Catra en Scorpia proberen samen om de Prinsessen onderuit te halen zodat de Horde haar gang kan gaan op de planeet. Catra is een heerlijke anti-held, maar Scorpia is één van mijn favoriete personages. Scorpia is ergens namelijk ontzettend naief, en heeft een zwaar negatief zelfbeeld. In de loop van de serie leer je meer over haar achtergrond en maakt zij een mooie verhaallijn mee.

Lekker ontspannen

De tv serie She-Ra and the Princesses of Power is heerlijk ontspannen om te kijken. De combinatie van hoe de personages groeien en humor is erg leuk. Je leert al snel dat er geen puur goede of puur kwade personages zijn. Iedereeen heeft zijn eigen grijze kleur en kan zomaar iets doen wat je niet verwacht.

Ik heb de serie al twee keer gezien en sluit niet uit dat ik er een derde keer aan begin. Het is vrolijk, spannend, grappig en het gaat ook nog ergens over. Maar het is niet zwaar moralistisch (en wie dat wel vindt kijkt niet op de beste manier naar het verhaal). Ik denk niet dat je spijt kan krijgen van in ieder geval een paar afleveringen proberen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *