Als je Onze TV Week bekijkt, dan zie je al dat we elke donderdag een documentaire kijken. The World According to Jeff Goldblum is zo’n heerlijke, simpele, maar amusante serie van korte afleveringen over alledaagse onderwerpen. Koffie, of honden, of verjaardagen: elke keer ben ik verbaasd dat Jeff er iets nieuws over weet te zeggen. Soms via een vreemde omweg, maar dat maakt het juist zo leuk. Documentaires hoeven niet saai en serieus te zijn.

Kies je onderwerp

Hoe haal je het maximale aan lol uit deze serie? Kies als eerste aflevering je favoriete onderwerp. Zo begonnen wij met ‘Koffie’, dat is aflevering 9 uit de eerste serie. En ja, er komen wat feiten voorbij die je verwacht, maar ik was verrast dat de aflevering meer ging over hoe koffie mensen met elkaar verbindt! Dat is niet de invalshoek die ikzelf bedacht zou hebben. Maar hoe vaak zeg je niet ‘even een kopje koffie drinken’, maar dan bedoel je ‘even bijkletsen’, of ‘even kennismaken’?

De eerste aflevering uit de serie gaat namelijk over sneakers en daar heb ik echt niks mee. Maar omdat ‘Coffee’ zo leuk uitpakte, was ik overtuigd dat ook onderwerpen die me niks deden interessant konden zijn. Sneakers is dat dus ook. Met de camera erbij gaat Jeff naar een sneaker conference, waar de camera uit moet omdat er ‘sneaky’ sneakers verkocht worden voor hoge bedragen … Je krijgt het gevoel dat je bij illegale onderhandelingen mag meekijken. (Wat waarschijnlijk ook wel zo is…) De nieuwsgierigheid en humor van Jeff Goldblum maakt alles interessant.

Kort genoeg: net geen 30 minuten

Een beetje documentaire neemt toch meer dan een uur om een onderwerp serieus uit te diepen. Dat gaat vaak meer de diepte in en probeert zoveel mogelijk in te zoomen op één onderdeel. Jeff is een ongeleide projectiel. In een aflevering over zwembaden komen we dan ook ineens bij een astronautentraining terecht. En dat allemaal in 30 minuten! Ja, soms is dat te kort. Maar dan heb je een mooie springplank om zelf eens te gaan zoeken naar meer informatie. En soms is het prima, 30 minuten geeft je dan al meer nieuwe feitjes dan je wilde over een onderwerp.

The World According To Jeff Goldblum is een serie die je van hot naar haar brengt. Heel goed dus voor onze huidige korte attentiespanne en onze honger naar veel, veel content. Toch is het een rustige serie, waarbij ik echt ontspan. Dit in tegenstelling tot andere documentaires die we op donderdagen kijken, waarbij moorden en ontvoeringen soms de boventoon voeren. Deze lieve, kortev afleveringen zijn helend en mooi. En grappig.

Niet melig, wel gemeend

Er is natuurlijk altijd een kans dat dit soort series erg melig worden. Maar Jeff Goldblum is gewoon een ontzettend aardige man. Hij gaat serieus in op alle mensen, maar zonder zoetsappig te worden. Hij heeft een hele goede balans tussen humor en ernst. Zo kan hij meezwemmen met een groep kunstzwemmers, dansen rond een kampvuur als er over hete kolen gelopen moet worden en neemt hij plaats achter een piano. Maar hoe excentriek of afwijkend de mensen zijn die hij spreekt, hij blijft ze met respect behandelen. Daardoor krijg je ook respect voor mensen die misschien een beetje te geobsedeerd zijn door bijvoorbeeld … camperwagens.

Is er dan een nadeel? Ja. Dit is een serie die niet over ‘de wereld’ gaat, maar over de VS en dan specifiek gezien door de (altijd stylisch) bril van Jeff Goldblum. En hoe interessant de invalshoeken ook zijn, het gaat dus nooit de diepte in. Maar dat hoeft ook niet altijd. Je kunt deze serie meer zien als entertainment en een opstapje naar een leven waarbij je zelf ook soms even doorvraagt of verder kijkt. Neem niet alles aan voor kennisgeving, maar kijk soms zelf ook eens achter een deur die normaal op een kiertje staat.

Als je zoekt naar een leuke, grappige en ontspannende serie, probeer dan eens The World According to Jeff Goldblum. Sla de afleveringen over die je niet pakken en geniet van de onderwerpen die je wel interesseren. Wie weet pak je er zelf wel een nieuwe hobby door op of kies je eens een boek uit over een bepaald onderwerp. En zelfs je kopje koffie kan wat avontuurlijker worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *