Wat lijkt jou het meest spannendst aan wonen op de maan? Ik denk ‘leuk, als er maar andere mensen zijn’. Maar in de film Moon is de hoofdpersoon helemaal alleen op de maan. Hij houdt daar technische zaken in de gaten, samen met een computer. Gelukkig zit hij aan het einde van zijn dienst en mag hij bijna alweer naar huis. Is dit science fiction of drama? Allebei. Waarom?

Eenzaamheid

Er lijkt me niks eenzamers dan helemaal alleen op een maan rondom een bewoonde planeet te zitten. Ook al is het maar voor een week, het lijkt mij heel erg moeilijk. Natuurlijk kun je contact houden met je familie en vrienden, maar je wordt toch elke ochtend (bestaat dat ook op de maan?) alleen wakker. Sam, de hoofdpersoon in deze film, heeft het na bijna drie jaar dan ook wel gehad en kijkt er naar uit om zich weer bij zijn vrouw en dochtertje te voegen. Hij heeft zijn dochtertje nu zien opgroeien op een scherm en dat is wel heel lastig.

Sam Rockwell speelt de Sam in de film. Hij is een van mijn favoriete acteurs en het is dus hartstikke leuk om hem in elke scene van deze film te zien. De regisseur van de film is Duncan Jones, de zoon van David Bowie. Hij wilde al heel lang samenwerken met Sam en maakte daarom speciaal deze film voor hem. Sam als personage is zo’n fijne gewone jongen, dat je hem gunt om snel weer naar de aarde te gaan en een fijn normaal leven te leiden. Maar het is een film met een plot, he?

Kwetsbaarheid

Als mens ben je enorm kwetsbaar op de maan. Lichamelijk, natuurlijk. Maar drie jaar zonder menselijk contact gaat vast aan je vreten. Er gaat natuurlijk ook wat mis aan het einde van Sams dienst. En dan komt het aan op menselijk oplossingsvermogen. Gelukkig is er ook een computer aanwezig op de maan. En Sam kan natuurlijk hulp inroepen van het bedrijf op aarde waar hij voor werkt.

Juist de compacte setting en de focus op Sam maakt de film heel menselijk. Het ligt dan ook meer tegen drama aan dat tegen harde science fiction. De lichamelijke kwetsbaarheid is best spannend, maar de psychologische kwetsbaarheid is misschien net zo spannend. Je hoeft dus echt geen technische gebabbel te begrijpen om de menselijke kant van het verhaal er uit te halen.

Lekker rustig

Misschien zijn er wel introverte mensen die nu denken ‘lijkt me lekker rustig. Extra-remote werken!’. Toch is de film natuurlijk een beetje spannend. Het is geen kalme romcom met een super-happy einde. Als kijker investeer je je gevoel in Sam en daarmee stel je je open voor de mogelijkheden dat dingen enorm mis kunnen gaan.

Toch is dit een van de beste films die ik gezien heb. Klein, als een scheepje-in-een-fles, waarbij je weinig personages hebt en bijna geen variatie in locatie. Dat kan ook een beetje saai overkomen, maar goede films hoeven echt niet altijd groots en meeslepend te zijn. Moon is echt een film die ik aanraad, juist als je niet van science fiction houdt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *