Masters of Sex is een tv serie over de baanbrekende studie naar menselijke seksualiteit, door het onderzoeksduo Masters en Johnson. Dit onderzoeksduo heeft écht bestaan, maar de serie is een beetje geromantiseerd om het vooral leuk kijkplezier te maken. Waarom is deze serie zo leuk, ook al zit er minder seks in dan de gemiddelde aflevering van Game of Thrones?

Oh, spannend: seks!

Natuurlijk dacht je dat dit een serie was waar alleen maar seks, seks, seks, in zit! En ja, het gaat de helft van de tijd over seksualiteit. Maar het is ook het persoonlijke verhaal rond de hoofdpersonen waardoor de serie zo interessant is. Er zijn afleveringen die eindigen met dat alles voor alle personages zo beroerd uitpakt, dat je echt denkt dat de bom nu barst. Maar zoals in het echte leven gaat alles toch gewoon verder, ook als iemand een affaire begint, of ontdekt dat iemand een dubbelleven leidt. Alle personages dragen ook echt de consequenties van hun daden. En het zijn juist de perikelen die buiten het onderzoek lopen, waardoor je ziet hoeveel we van menselijk gedrag zijn gaan begrijpen, juist omdat we seks nu (ietsjes) beter begrijpen.

Dr. Bill Masters is gynaecoloog en start een onderzoek naar menselijke seksualiteit. Hij wordt bijgestaan door zijn secretaresse Virginia Johnson, die hem veel ideeën aanbiedt en oplossingen zoekt voor de problemen waar Dr. Masters tegenaan loopt. Virginia is een slimme vrouw, die als alleenstaande moeder, gescheiden ook nog, een lastig leven leidt in de bekrompen jaren 50 van de vorige eeuw. Dr. Masters is juist bezig om een keurig gezin te stichten met zijn vrouw Libby. Ware het niet dat kinderen krijgen niet vanzelf gaat. Libby wil heel graag zwanger worden, en met hulp van dr Masters’ methodes gaat dat misschien lukken. Maar Dr Masters’ echte kindje is dus dat onderzoek. Maar welk ziekenhuis gaat hem toestaan om mensen te observeren die seks hebben, of die masturberen?

Verschillende perspectieven

Er zijn ook nog wat bijfiguren, zoals de provoost van het ziekenhuis en zijn vrouw; de rokkenjagende dokter die maar al te graag meedoet aan het onderzoek, zodat hij met zijn favoriete typiste in bed kan duiken: voor de wetenschap, natuurlijk! Maar ook een ex-prostituee die ontdekt dat zij geen kinderen kan krijgen. En het is verbazingwekkend hoe weinig echt intieme handelingen je ziet.  Geen serie om met je kleine kinderen te zien, maar er zit niets aanstootgevends in deze serie. Bovenal is het gewoon erg goed geschreven en geacteerd. Kleine dialogen die duidelijk maken wat er speelt. Overgangen die haaks op elkaar staan. Personages die op het randje van fatsoen handelen, en waar je toch sympathie voor hebt.

Op die manier blijft de serie je aandacht vasthouden. En dus niet omdat er overal maar platte seks te zien is. En okay, het is ook wel weer waar dat het uiteindelijk heel erg verzand in soap-achtige verhaallijnen, maar dat blijft toch boeien. Net als in Mad Men (ik kom er toch wel vaak op terug) is het vooral een verhaal over een periode waarin veel veranderingen in de maatschappij waren. Vooral rond de positie van vrouwen. En het is dan wel de vorige eeuw, maar dat is eigenlijk nog niet zo lang geleden.

Fictie vs waarheid

De serie is gebaseerd op echte gebeurtenissen en personen, maar is natuurlijk ook flink geromantiseerd. Daardoor is het ook vast leuker om naar te kijken. Maar er zitten ook echt wel onwaarheden in rond de persoonlijkheden van de personages. Daardoor worden sommige personages ook net iets sympatieker dan als je hun echte overtuigingen weet.

Wil je dus weten hoe het echt zit met het onderzoek, de relaties, de echte gebeurtenissen, dan moet je zelf even op zoek. Maar Masters of Sex is een tv serie om van te genieten en dan doet een fantastiefeitje daar niks aan af.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *