In 1999 kwam Galaxy Quest uit. Dat is bizar lang geleden voor een film die ik nog steeds als de beste scifi comedy zie (net als Space Balls). De mix van humor en science fiction is namelijk perfect, de casts is perfect en de uitvoering is perfect. Alles in deze film klopt gewoon. En je hoeft geen science fiction fan te zijn om de film ook leuk te vinden als grappige film.

Wat zou er gebeuren als …?

“What if …?” is de vraag waar elk goed science fiction verhaal mee begint. Wat zou er gebeuren als een groep acteurs worden aangezien voor hun rollen in een populaire science fiction serie? Het komt namelijk ook nog wel eens voor, dat fans geen onderscheid kunnen maken tussen de acteur en de rol. Maar acteurs kunnen ook wel eens genoeg hebben van hun rol in een tv serie en het jammer vinden dat hun Grote Belangrijke Werk over het hoofd wordt gezien.

Galaxy Quest was een tv serie, zoals Star Trek. Een bemanning van een groot ruimteschip, dat avonturen beleeft en hele planeten redde. De fans die in dit geval geloven dat de acteurs ook echt die helden zijn zijn (spoiler!) … buitenaardse wezens van een andere planeet. Deze wezens hopen dat de bemanning hun planeet kan redden van de gemene General Sarris. En dus vragen ze aan de Captain of hij ze komt helpen.

By Grabthar’s Hammer …

De Captain is een acteur die na de tv serie nooit echt meer een grote rol heeft gehad. Maar hij vindt het ook heerlijk om op fan conventies te komen en met de fans te praten. Hij gelooft dan ook dat de aliens gewoon fans zijn die een fan-produktie willen filmen. Maar hij komt dan dus aan in een écht ruimteschip, ver, ver weg van de aarde. Dan komt het er op aan of hij in de huid van de heldhaftige, maar fictieve, Captain kan kruipen.

De andere hoofdrolspelers zijn minder blij met hun rollen in de serie. De enige vrouw in de bemanningsgroep herhaalt alleen maar wat de computer al zegt. Ze wordt gespeeld door Sigourney Weaver, die natuurlijk in Alien een heel ander type rol speelde. En Dr. Lazerus voelt zich een mislukkeling, dat deze rol zijn grootste fanbase heeft opgeleverd en hem mogelijk grote theaterprodukties gekost heeft. Lazerus wordt gespeeld door Alan Rickman, die hem heerlijk neerzet als mopperende man. Allemaal vinden ze de Captain een vervelende man, die zo vasthoudt aan het verleden.

Gebaseerd op Star Trek

Star Trek fans herkennen de dingen die gebaseerd zijn op deze science fiction serie. De Captain lijkt, zowel de acteur als de rol, gebaseerd op Captain Kirk (William Shatner). Ook de plots van afleveringen van Galaxy Quest die beschreven worden, lijken zo uit Star Trek te komen. Toch is het met liefde gedaan. Nergens worden de serie of de fans echt neergehaald. Je mag er om lachen, maar als fan hoef je je geen zorgen te maken dat je als rare vogel wordt neergezet.

Toch hoef je geen Trekkie of scifi-nerd te zijn om te kunnen lachen om de film. Het is een leuk gegeven dat mensen door aliens erbij gehaald worden om hen te helpen, terwijl ze niet de helden zijn waar ze voor gehouden worden. Omdat de mensen reageren zoals gewone mensen, blijft het dichtbij en herkenbaar. En met Weaver en Rickman, maar ook Sam Rockwell, Missy Pyle en Tim Allen heb je een droom-cast om van te genieten.


Eén reactie op “Galaxy Quest: scifi humor”

  1. Nathalie avatar

    Deze film ken ik niet maar ik wil hem zeker eens zien. Space Balls is ook een van mijn favorieten, blijft leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *