Duin, ook bekend als Dune (of ‘Arakis, de woestijnplaneet’), kwam ik voor het eerst tegen in een boek toen ik vijftien jaar oud was. Het was een meedogenloze en onherbergzame plek die meteen mijn fantasie prikkelde. Ondanks de vijandige omgeving was het een wereld waar machtige individuen voor vochten en zelfs bereid waren hun leven voor te geven. Het verhaal dat zich op Duin afspeelt is episch te noemen en kreeg in de jaren 80 zijn eerste verfilming. Helaas bleek deze verfilming niet zo episch als het boek zelf. In 2022 een deed een nieuwe regiseur een poging. Maar was deze herverfilming echt noodzakelijk?

Duin, het boek

Duin is een science fiction boek. De hoofdpersoon is Paul, een 15 jarige jongen die als erfgenaam van zijn vader, Hertog Atreides, uiteindelijk zijn plaats zal innemen in de adelijke families in het universum. De familie krijgt de opdracht om te verhuizen naar Duin, waar zij de Keizer van het universum moeten voorzien van een dure drug: spijs. Spijs is alleen te vinden op Duin en het wordt ook nog eens bewaakt door monsterlijke wormen. Maar dat is maar een klein onderdeel van een groter plan. Wil de Keizer zijn positie versterken, of hebben de Zusters van de Bene Gesserit Orde ook nog stiekeme plannen?

Er worden niet al te veel science fiction boeken in het Nederlands vertaald en Duin (van Frank Herbert) was dan ook één van de weinige boeken in de bieb die in het Nederlands te lezen was. Daarna stapte ik dan ook maar over op Engelse boeken lezen. Als science fiction boek is Duin ook al uitzonderlijk, omdat er wel briljante techniek wordt gebruikt, maar de nadruk ligt op hoe geschiedenis wordt verteld en hoe politieke macht uitgespeeld wordt. Gooi daar nog een handvol vrije wil tegenover lotsbestemming met mythologie en ecologie als bijgerecht en je hebt heel fijn leesvoer.

Duin, de film uit 1984

In de jaren 80 bleek dat er een publiek was voor science fiction films. Star Wars (1977) was zo’n succes dat er zelfs twee vervolgfilms waren. En als je kijkt naar het verhaal van Star Wars, dan lijkt dat wel een beetje op Duin (er zijn theorieën over hoeveel er gejat is). Dat Duin verfilmd werd leek dan ook een goede zet. En ik vind het ook een prima film, maar wel eentje die vergeleken bij het boek tekort schiet. Maar luister eens naar die soundtrack! Mooi!

Dune uit 1984 stelde in ieder geval veel fans teleur. Zelfs met Patrick Stewart (Captain Picard uit Star Trek: The Next Generation) in de rol als Gurney Halleck. Er werden nog wel eens pogingen gedaan om het verhaal opnieuw te vertellen, maar het werd pas echt interessant toen Denis Villeneuve aankondigde een pogin te willen wagen.

2022: Dune – part 1

Denis Villeneuve begrijpt science fiction en storytelling. Toen ik hoorde dat zijn visie op Dune op het witte doek kwam wist ik zeker dat het helemaal goed zou komen. Langzaamaan kwam de cast lijst voorbij. Gurney zou door Josh Brolin wordenb gespeeld: perfect (hoewel Stewart ook een meer ‘gentleman’ versie speelt). Maar vooral de rol van Duncan Idaho – die in 1984 totaal verkeerd gecast was. Nu klopte het: Jason Momoa (Ronon Dex uit Stargate: Atlantis) is precies zoals Duncan in mijn hoofd leeft. Alles viel op zijn plaats. Het is een fantastische film.

Maar ik had pas in de bioscoop door dat het om een deel 1 ging. Het is ook onmogelijk om het hele verhaal in één film te vertellen. Dus ik kijk nu uit naar deel 2. En wie weet … in totaal zijn er 6 boeken door Frank Herbert geschreven en na zijn dood nog een aantal door zijn zoon. Wie weet. Dune Part Two wordt vast al geweldig genoeg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *