Sitcoms over de pubertijd zijn o zo leuk, want puber zijn is een dankbaar en herkenbaar onderwerp. Ook als je er zelf middenin zit. Derry Girls gaat over 4 meiden in de jaren 90 (denk aan de periode van de Spice Girls). Het is al lastig genoeg om pubermeisje te zijn, maar doe dat maar eens in het Noord-Ierland tijdens de lastige periode waarin er veel geweld was in de regio. En toch is het grappig.

Puber-vriendinnen

Erin is 16 jaar oud en zit met haar 3 vriendinnen op een school waar nonnen de baas zijn. Ja, dat was zelfs in de 1990 normaal op sommige plaatsen. Het is een meisjes-school, maar op een of andere manier komt er ook nog een Engelse jongen op school. Erin vindt dat ze met haar 16 erg volwassen is, maar dat het haar vriendinnen zijn die nog wat kinderlijk zijn. Maar denken we dat niet allemaal op die leeftijd …

Elke aflevering neemt je mee naar een awkward moment uit je eigen tienertijd, denk ik. Of het nu is dat je dagboek ‘per ongeluk’ gelezen wordt, of dat je je voor moet bereiden op een belangrijk examen, je herkent de dingen wel. Daar omheen kun je de verhalen van de familie volgen: vervelende ooms, tantes die romantiek zoeken en moeders die hun dochters niet begrijpen. En natuurlijk de botsende karakters van je vriendinnen. Al die kleine ruzietjes en ongemakjes komen ook voorbij.

Moeders van puberdochters kunnen vast van deze serie genieten.

Leeftijd is ook maar een getal

De hoofdpersonen worden gespeeld door actrices die al in de 20 zijn. Toch is het geloofwaardig. Misschien helpt het wel enorm als je zo’n afstand hebt tot de puberleeftijd. Lisa McGee, de schrijfster van de serie, heeft het losjes gebaseerd op haar eigen pubertijd. Er zijn ook weinig series over pubermeiden, die ook nog een zowel grappig als lief zijn. Dit voelt een beetje als de tegenhanger van The Inbetweeners, waarin 4 jongens door de pubertijd heen gaan (en ook gespeeld worden door mannen van in de 20).

Maar een van mijn favoriete personages is toch wel Sister Michael. De non die duidelijk genoeg heeft van alle pubercapriolen van haar leerlingen en eigenlijk gewoon rust wil. Dit soort personages komt vaak terug in series over pubers, waarin dan een volwassene die het voor het zeggen heeft, toch vooral een hekel lijkt te hebben aan de kinderen die ze moeten begeleiden. Maar ik geloof niet dat Sister Michael nou specifiek een hekel heeft aan pubers. Ik denk dat ze juist vaak heeft gezien hoe pubers soms rare sprongen maken om dan toch goed terecht te komen.

Kijken naar Derry Girls

Waarom zou je deze serie eens moeten zien? Het zijn maar 19 afleveringen. Er zitten steengoeie actrices in (onder andere ook Nicola Coughlan uit Bridgerton). De humor is herkenbaar. Je mag je eigen pubertijd nog eens overdoen of juist blij zijn dat je redelijk door die tijd bent heen gekomen. Het is een serie waardoor je ook een andere jeugd ziet dan je zelf gehad hebt, waarschijnlijk. En dat je dan toch ziet hoe de meiden dezelfde dingen meemaakte, geeft al aan dat we niet zo heel erg anders zijn.

Er zijn heel veel leuke episodes, zoals waarin de meiden een Spice Girls nummer doen op een schoolavond. Maar de aflevering ‘Halloween’, aan het eind, verdient zeker een speciale plek. De meiden maken zich klaar om naar een feest te gaan, waar ze hun idool Fatboy Slim kunnen ontmoeten. En alle capriolen die daarbij komen kijken zijn grappig genoeg. Toch gebeurt er iets vreselijk dramatisch in de aflevering waardoor je even niet weet of je nog naar een sitcom zit te kijken. Het is mooi en organisch, en ook best zielig. Deze aflevering, zo aan het einde, laat ook zien dat de stap naar volwassen worden echt niet alleen maar grappig is.

De serie is voorlopig nog op Netflix te zien dus grijp je kans.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *