West Side Story is een film uit 2021 … Nee, uit 1961 en … Wacht, het is een Broadway musical, voor het theater of nee, stop: eigenlijk is het gewoon gebaseerd op Romeo en Julia van William Shakspeare. Sjongejonge. Ik als Shakespeare fan ben nog altijd verbaast dat dit verhaal nog steeds verteld wordt. (Kijk maar eens verder: ook Shakespeare had andere bronnen voor zijn verhaal.) Waarom zijn we zo verknocht aan dit verhaal? Waarom blijven we er naar kijken??

The Story (West Side of waar dan ook)

Er is een jongen, er is een feestje, er is een meisje, en dan kussen ze elkaar. Maar dan blijkt dat hun families elkaar niet zo mogen en dat hun vaders het nooit goed zouden vinden als ze samen zouden zijn. Dus bedenken ze een plan om weg te lopen en nog lang en gelukkig samen te leven. Helaas lopen de dingen anders en slaat de romantiek om in tragedie. Dat is de basis van het verhaal wat Shakespeare schreef in 1595 over de ultieme tiener-romance en slechte beslissingen. We zijn nu natuurlijk met hele andere dingen bezig, dus dit verhaal heeft ons niks meer te vertellen.

Behalve dan dat het nog steeds relevant is. Ook al bestonden tieners nog niet in Shakespeare’s tijd (dat kwam pas 400 jaar later), dit verhaal spreekt nog steeds iedere nieuwe generatie aan. Je sleutelt een beetje aan het achtergrondverhaal en het is weer modern. Want blijbaar zijn we helemaal niet zo erg veranderd. Dus toen in 1961 de film West Side Story uitkwam, gebaseerd op een theatermusical , over twee groepen in New York die met elkaar overhoop lagen werd het een hit. Een jongen van de ene kant en een meisje van de andere kant worden verliefd met weinig hoop op een goeie afloop. Het ging ook over sociale problemen in die tijd.

Liedjes en dans versterken het verhaal

Maar de film is vooral entertainment. Door muziek en dans wordt een dee van het verhaal uitgediept. De songteksten raken je in het hart. De dansen zijn vol jonge vreugde, en vol kracht, en romantisch. Ik denk echt iederen keer als ik West Side Story zie: nu loopt het anders af, nu is er een goed einde. De hoop en de liefde tussen de twee hoofdpersonen, Tony en Maria, geeft je een goed gevoel. Je negeert dat er allerlei scenes zijn die een goede afloop bijna onmogelijk maken. Maar je hoopt met de verliefde tieners mee op een gelukkige afloop.

Een verbinding tussen de 1961 en 2021 versie van West Side Story is Rita Moreno

Misschien is dat waarom de film nog eens overgedaan werd in 2021, foor Steven Spielberg. Het idee dat het verhaal zelf tijdloos is, omdat elke generatie opnieuw hoopt op hetzelfde: dat het nu allemaal anders zal zijn. (Wauw. Dat kan op zoveel dingen slaan.) En misschien is alles ook anders, ooit. De 2021 versie is wel anders. Spielberg heeft er wat leidjes uitgehaald, wat scenes gewisseld en het gebaseerd op zowel de orspronkelijke musical als zijn herinneringen aan de film. Hij deed nog iets anders dan de eerste film. Hij liet acteurs spelen die ook de achtergrond van de personages beter benaderde.

Hoop en liefde in West Side Story

On de versie uit 1961 een groep was van een Europese ‘witte’ achtergrond en de andere groep waren immigranten van Puerto Rico (of ‘niet-wit’). Het probleem was dat Maria door een witte actrice werd gespeeld (die niet kon zingen?). En haar broer werd gespeeld door de zoon van Griekse immigranten. En maar één van de belangrijke rollen werd door een Puertoricaanse gespeeld: Rita Moreno. Voor een film waarbij de boodschap over immigratoe en racisme ging, had het geen boodschap aan de eigen boodschap. ( … sorry.)

In de 2021 versie werd Maria in ieder geval gespeeld door iemand met Latin roots. En haar broer ook. En Rita Morenp kwam terug in de film in de beste rol. (Ik geef toe dat ik dat het allerbeste vind aan deze versie.) Er werd meer nadruk gelegd op de moeilijkheden van de immigranten en hoe makkelijk mensen discrimineren. Ik weet alleen niet of voldoende getoond wordt hoe dom dat is. Stel je voor dat we elkaar gewoon zouden accepteren voor wie we zijn, dan had deze film een andere afloop gehad. Met twee gelukkige mensen. Je kunt blijven hopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *