Een goede ‘murder mystery’ (wie heeft het gedaan?) kan een prima manier zijn om personages te verkennen. De tv-serie Only Murders in the Building (Disney+) voegt daar ook nog humor aan toe en ik viel voor het verhaal. Ik begon met kijken omdat ik me verveelde. Toen werd ik erdoor gegrepen en was ik zo mee getrokken dat ik ook wilde weten hoe alles in elkaar zat. Ik ontdekte dat er een extra laagje is, dat je niet meteen ziet: de verborgen tragedies in het leven van mensen die je niet kent.

Moord in appartment

In Only Murders in the Building zijn de hoofdrollen voor twee ouderwetse comedians (waarvan er eentje de banjo speelt) en een jongere actrice (en zangeres). Het is een vreemde combinatie en ik besefte me daardoor ook dat Steve Martin en Martin short dus oud zijn. Oud! Dat betekent dat ik ook … ouder wordt! Maar niet zo oud dat ik niet weet wie Selena Gomez is. Net. Hoe dan ook, het lijkt een vreemde combinatie, maar hun personages zijn gewoon buren in hetzelfde appartementsgebouw. Ze delen een fascinatie voor waargebeurde misdaadverhalen en dan gebeurt er een misdaad in hun gebouw. Iemand wordt vermoord. Of was het zelfmoord?

Only Murders in the Building is een spannende ‘vind de moordenaar’-tv serie

Het trio gaat het uitzoeken. En de kijkers ontdekken door hun onderzoek iets nieuws over de bewoners van het gebouw, dat misschien met het slachtoffer te maken heeft. Of niet. Ze denken dat ze goed bezig zijn, want ze houden alledrie van een true crime podcast. Natuurlijk hebben ze daardoor beter inzicht in true crime dan de politie, want een podcast is net zo iets als een online cursus detective-je spelen? Toch? Ze worden zelfs geinspireerd om zelf een podcast te maken over deze moord. En met elke aflevering – van de serie en de podcast – leren we iets nieuws over de bewoners én over deze drie amateur-detectives.

Veel personages en verdachten

Naast het verhaal over de moord en wie het gedaan heeft, is er in Only Murders in the Building ook ruimte voor de achtergrondverhalen van de drie hoofdpersonen. Charles is een voormalig acteur, die ooit een politieagent speelde in een tv-serie. De laatste tijd wordt hij steeds minder vaak herkend en is hij blij als iemand hem weer eens om een handtekening vraagt. Oliver is een wat neurotische man, die als theaterregisseur werkte. En Mabel lijkt wel een connectie te hebben met de hele zaak. Tussen deze drie is genoeg aan de hand om een leuk verhaal te vertellen. Maar daar komt dan nog bij dat zij verborgen zaken vinden bij de andere mensen uit het gebouw.

Je kunt je wel voorstellen dat er veel verschillende personages te vinden zijn in een appartmentsgebouw. Daar zijn ook leuke acteurs aan verbonden. Bijvoorbeeld Nathan Lane (zijn stem herken je misschien van The Lion King), Amy Schumer (Saturday Night Live), Sting (van de band The Police) en Cara Delevigne (ik weet niet waar ik haar precies van ken, maar ik heb haar wel ergens in gezien). Het is erg leuk om te zien wat zo’n gevarieerde groep aan de tv-serie bijdraagt.

Verhalen uit New York

Only Murders in the Building speelt zich af in New York. Het gebouw staat daar ook echt: het is een bekende plek. De tv-serie heeft er wel een eigen versie van gemaakt. Het echte gebouw heeft trouwens een interessante geschiedenis, bijna net zo interessant als het fictieve gebouw. New York is een internationale stad vol met diverse mensen, een perfecte achtergrond voor deze serie. Er zijn beroemdheden, gewone mensen en heel veel verhalen.

Wat ik zo leuk vind aan Only Murders in the Building is dat het een mix is van allerlei dingen. Bizarre personages met interessante verhalen, die misschien wel of niet bij moord en criminele zaken zijn betrokken. Humor, want er zitten twee grote acteurs bij die weten dat drama en komedie eigenlijk hetzelfde zijn. En bij elke ontdekking blijf je raden wie de moordenaar is. Als die er al is. Soms voel je dat je op het verkeerde been wordt gezet en dat je niet alles verteld wordt. Maar dat komt omdat die fictie is. Het is entertainment, vermaak. Het heeft een goede toon en kabbelt lekker door en voor een crime serie is dat op een rare manier erg geruststellend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *