Maandagavonden zijn lastig. Het is de eerste werkdag na het weekend en we willen dan gewoon een serie die ons genoeg verrast, zodat we vergeten dat het nog 4 dagen is tot het volgende weekend. En voor mij persoonlijk: een serie waarbij ik een excuus heb om nu nog even niet aan de vuile was te denken die nog gedaan moet worden. Better Call Saul, de spin-off van Breaking Bad, is precies wat we zoeken. Maar waarom een prequel kijken als je toch al weet hoe het afloopt? Nou, dat kan ik je vertellen. Kleine spoilers voor beide series.

Advocaten in actie

Better Call Saul gaat over een van de personages uit Breaking Bad, maar dan jaren eerder. De Saul die je moet bellen is Saul Goodman. Maar voor hij Saul Goodman, advocaat met criminele associaties, werd, was hij James (of Jimmy) McGill: een jongere advocaat met een positieve uitstraling. Hij had hard gewerkt om advocaat te worden, net zoals zijn oudere broer Chuck (Charles). En zijn beste vriendin, Kim Wexler, is ook advocaat. En ze werken allemaal samen op het advcatenkantoor van zijn broer. Dus, alles is goed, toch?

Advocate zijn ook maar mensen. Chuck denkt dat Jimmy niet geschikt is om advocaat te zijn. Jimmy heeft zijn rechtenstudie gedaan aan een minder prestigieus instituut. En Chuck kent het verleden van zijn broer: in zijn ogen een oneerlijke loser. Chuck heeft dan weer het probleem dat hij allergisch is voor elektriciteit. Jimmy verzorgt hem in principe, door boodschappen te doen omdat Chuck zijn huis niet uit kan. Dat is dan alleen nog de relatie tussen de broers. Maar er is meer drama in Better Call Saul.

Bad guy of good guy

Ik mag Jimmy wel, weet je. Ik heb het idee dat hij niet een slechterik is, of een gemene optimist. Hij is het produkt van zijn kindertijd en de wereld waar hij ni terecht kwam. Dat maakt hem een interessant personage. Hij is een van de beste personages die ik ooit gezien heb in een tv serie. In Better Call Saul doet hij zijn best, en maakt fouten, maar hij probeert vooral zijn hoofd boven water te houden. Toegegeven, hij houdt er van om mensen te manipuleren en daar is hij ook goed in. Grappig, want hij is precies het type mens waar ik in het echte leven met een boog omheen loop.

We weten ook waar Jimmy uiteindelijk terecht komt: als twijfelachtige advocaat die precies de gaten de in de wet vindt en manieren om geld wit te wassen: Saul Goodman. Breaking Bad is ook een serie over de diepe val van een man. Maar Jimmy/Saul begint al als een man met bedenkelijke morele principes. En we weten dat hij later niet veel beter af is. Er zijn ook scenes in de serie die zich afspelen ná de originele serie. En toch zijn we nog steeds nieuwsgierig, elke week.

Prequel net zo goed als origineel

Spin-offs zijn net altijd succesvol. Soms lukt het wel – zeg ik als Star Trek fan, die al 7 spin-offs voorbij heeft zien komen.Of kijk eens naar Marvel met alle films en series. Maar het werkt niet altijd voor een serie waar geen bestaand en gezamelijk universum is. En Breaking Bad was al zo goed. Daar kan een nieuwe serie toch nooit overheen komen? Better Call Saul is wel een succes. Niet alleen is het net zo goed; ik denk dat het soms zelfs beter is.Dat komt misschien omdat Bob Odenkirl zo’n fantastische acteur is, die een tragi-komedische twist geeft aan Jimmy/Saul. De rest van de acteurs is ook al zo goed. Dat, en een goed script, en het gebruik van beelden om het verhaal te vertellen maakt de serie een heerlijke serie om te zien.

But why should you watch this? Obviously, you should watch Better Call Saul if you’ve seen Breaking Bad. You don’t be disappointed. And even though this series is about crime, it’s not a particularly gory or scary series. In fact, I think people who are used to fast paced crime shows are probably going to be bored. But if you enjoy figuring out the relationships between people, and why people do what they do, this could be something you enjoy. You’ll know after the first episode if this is for you or not. Give it a go.

Ik denk dat je Better Call Saul zeker moet kijken als je Breaking Bad al gezien hebt. Je zult niet teleurgesteld worden. Ook al gaat de serie over criminaliteit, het is geen enge of bloederige serie. Ik denk wel dat mensen die gewend zijn aan snelle crime shows dit nogal tam vinden. Maar mensen die van het drama houden van personages die met elkaar botsen, en waarom mensen de dingen doen die ze doen, die kunnen wel iets hebben met deze serie. Je weet het na de eerste aflevering meteen, of je de serie goed vindt. Probeer maar eens.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *