Mijn gozer en ik hebben allebei fijne herinneringen aan zaterdagochtend-cartoons. In onze kinder- en tienertijd keken we op zaterdag met ons ontbijt op schoot programma’s waarin veel tekenfilms werden gepropt. Hoewel mijn gozer in Engeland opgroeide en ik in Nederland, keken we verrassend veel dezelfde programmas. Ik keek namelijk ook naar BBC of naar andere Engelstalige zenders, zoals Sky Channel of Super Channel. En hoewel we geen hele ochtenden meer voor de tv zitten in het weekend, proberen we wel altijd dat gevoel te vinden met een fijne zaterdagochtend-cartoon. Zoals Voltron Legendary Defender op Netflix.

Voltron Legendary Defender

Deze Netflix serie is een ‘remake’ van een oudere serie. De nieuwe serie, gemaakt door DreamWorks, staat helemaal op zichzelf. Het verhaal begint met vijf jonge mensen die op aarde een ruimteschip vinden in de vorm van een gigantische leeuw. Wanneer ze aan boord van de ruimte-leeuw zijn, blijkt één van hen in staat het schip een beetje te besturen. Maar er is natuurlijk meer aan de hand en zo vinden de vijf vrienden nog 4 andere leeuwen-schepen, een prinses en een ander buitenaards wezen. Er blijkt gevaar te zijn voor de aarde, want er is een galactische oorlog aan de gang. De vijf vrienden voelen zich geroepen om te strijden tegen onrecht en de aarde te beschermen.

Voltron is de naam van de nog grotere machine die ontstaat als de vijf leeuwen samengevoegd worden. Die grote machine is natuurlijk de allersterkste in het hele universum, maar omdat de vijf bestuurders van de leeuwen, de Paladins, weinig ervaring hebben, is elke ruimteslag heel spannend.

Net lang genoeg

Elke aflevering is 23 minuten en dat is net lang genoeg. Voor kinderen is de serie lekker voorspelbaar: in elke aflevering zit wel die scene waarin de vijf leeuwen samengevoegd worden tot Voltron. En voor tieners en ‘young adults’ zijn er legio mogelijkheden tot ‘shippen’. Als laatste, voor volwassenen, zoals mijn gozer en ik, is er een tikje nostalgie, maar ook een doorlopende verhaallijn, die steeds verrassende nieuwe dingen aandraagt. En natuurlijk humor; er moet wel iets te lachen blijven.

Er zijn op dit moment 8 seizoenen, waarvan sommige maar 6 of 7 afleveringen hebben. Dat is niet erg, want het verhaal wordt op een goed tempo verteld. Op zich is de serie dus te bingen, maar voor ons is het juist heerlijk om elke zaterdag één aflevering te zien. Zo doen we er lekker lang mee. Maar het is ook heerlijk om elke keer een week te wachten op de volgende aflevering: dan hebben we iets om naar uit te kijken.

Leukste aflevering

Wat we vooral erg leuk vinden, zijn de bijzondere afleveringen. Zo zit er in elk seizoen wel een aflevering die over iets onzinnigs gaat wat niets met de galactische oorlog te maken heeft. In seizoen 6 is dat een aflevering, Monsters and Mana, die helemaal in een Dungeons & Dragons omgeving speelt, waarin Coran het team probeert over te halen om een fantasy-spel te spelen. Ondanks dat de hele aflevering het doorlopende verhaal niet aantast, zitten er wel kleine aanwijzingen in deze aflevering. En het is een erg grappige aflevering.

Er zijn wel wat meer afleveringen die op zichzelf staan, maar de kracht van de serie is juist de continuiteit. De kijker wordt meegenomen met de vijf vrienden en leert het universum kennen. Daardoor wordt ook de grotere verhaallijn duidelijk en ontdek je steeds meer stukjes van de geschiedenis. Zoals wat er gebeurt is met de planeet van de prinses. En waarom de grote boze gemenerik waar iedereen tegen vecht doet wat hij doet. Het is een serie die een hele fijne voltooide verhaallijn aflevert op het eind. Ook al zijn de laatste twee seizoenen niet echt de allerbeste, er is wel een afronding.

Voltron is leuk

Keek je vroeger naar series als Power Rangers, of GoShogun (Macron 1)? Ken je Robotech of Strijd Der Planeten nog? Misschien dat deze serie een beetje nostalgisch aandoet. Maar ook zonder nostalgie is Voltron een serie die humor combineert met dramatische verhaallijnen. Verdwenen familieleden, planeten die blijken te leven en vriendschap die niet stuk gaat. Hoewel er geweld in voorkomt, is de serie geschikt voor 6 jaar en ouder. En daardoor juist heel geschikt voor lekker met de kids voor de buis zitten.

Voltron is gewoon leuk, ook als je geen kids hebt of als je nog nooit een science fiction serie gezien hebt. Maar voor fans van science fiction, anime-series of komische series is dit een aanrader.